112

Ruim 250 brandweerlieden ingezet bij enorme brand

Foto: FPMB Bart Meesters

Ruim 250 brandweerlieden ingezet bij enorme brand, Vriesloods in Oss verloren gegaan door enorme brand, grote vlammen en rookwolken in wijde omtrek te zien. De loods van Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss, waar sinds vrijdagochtend een brand woedt, is grotendeels ingestort. Even leek het vuur onder controle, maar in de vroege avonduren laaide het vuur weer op. Het pand kan als verloren worden beschouwd.

Rond 20.30 uur stortte een deel van de loods in, wat zorgde voor een hoop geraas en lawaai. Ook kwam er veel zwarte rook vrij. Zonnepanelen die nog op het dak lagen klapten uit elkaar van de hitte. Vlak na het instorten ontstond een grote vuurzee met rookwolken die vanaf verre afstanden te zien waren, zelfs vanuit Wijchen en Ravenstein.

Om de Brabantse brandweer te ondersteunen, zijn nog acht hoogwerkers en vier tankautospuiten onderweg vanuit Gelderland. Ook is een peloton van Zuid-Oost Brabant onderweg om te assisteren. In totaal zijn er zo’n 250 brandweerlieden en 88 voertuigen aanwezig uit onder meer Rosmalen, Grave, Uden en Veghel, Overasselt, Wijchen, Druten en Malden. Ook kwam er een team vanuit gemeente Zeeland en een drone-team uit Oosterhout ter plaatse. Op de brand zijn veel toeschouwers afgekomen, ondanks het NL Alert eerder op de avond die waarschuwde om uit de rook te blijven. Op TikTok zijn zelfs livestreams te volgen van mensen die daar aanwezig zijn, met op het hoogtepunt meer dan tweeduizend kijkers.

Vrijdagochtend rond 04.30 uur sloeg een medewerker van Vice Versa voor het eerst alarm. De brandweer rukte meteen groot uit en er kwam zelfs een professionele wagen met een ventilator uit Breda om de rook uit het pand te blazen. Rond 18.30 uur liet de brandweer weten dat het vuur nog steeds niet onder controle was, terwijl er eerder werd gedacht van wel.

Groot probleem bij de brandbestrijding was het gebrek aan zicht. Door de rook was er amper 10 centimeter zicht. De circa vijftien meter hoge loods bestaat uit verschillende compartimenten waarin bevroren voedingsmiddelen zijn opgeslagen. Via verschillende ingangen ging de brandweer met slangen naar binnen om de brand te blussen.
Ook de kou speelde een rol in het probleem. De brand is ontstaan in een koelcel en is daardoor moeilijk te blussen. Daarnaast is de temperatuur in het gebouw gedaald tot -20°C doordat de vriesinstallatie defect is. Blussen was daardoor extra lastig, omdat de brandslangen bevroren en omdat het erg glad was door bevroren bluswater. Er werd een blusrobot ingezet om de brandweer te helpen.

Bron: Brabants Dagblad.nl

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen