112

Brand schrootverwerker AVI roept discussie op

De grote brand bij schrootverwerker AVI is geblust. De brand zorgde voor veel (rook)overlast. Het was de tweede keer dit jaar dat er bij het bedrijf een grote brand woedde. De vraag blijft wat er met het bedrijf moet gebeuren.

Zoals eigenaar Leendert Gerrits al vreesde, riep de Bossche SP-fractie al snel na de brand dat het bedrijf per direct gesloten moet worden. Maar dat gaat in ieder geval niet zomaar gebeuren, maakte de provincie bekend. Het bedrijf houdt zich aan de regels en wordt bijna dagelijks gecontroleerd. Gerrits heeft er niet veel zin in meer in. “Ik wil zelf ook dat alles goed is en ben hier kapot van. De auto’s komen hier vanuit een sloopbedrijf dat onder andere de olie uit de auto’s haalt. Ook batterijen worden verwijderd, maar het kan altijd dat er ergens nog eentje achterblijft. Die lithiumbatterijen zijn tijdbommen. Kijk maar eens naar een filmpje van een laptop die spontaan ontbrandt. Ik kan hier niets aan doen.”

Veiligheid voorop

Burgemeester Mikkers erkent dat de schrootverwerker de regels naleeft, maar heeft nog steeds zorgen over het bedrijf. “Hoewel er stappen zijn genomen, zijn onze zorgen over de brandveiligheid niet weggenomen. De brand van vandaag illustreert dat. Het is de tweede keer in korte tijd dat we nu met zo’n brand te maken hebben. En dat vraagt wat van ons als gezamenlijke overheid. En ik ga hier uiteraard verder over in overleg met de provincie, want de veiligheid van onze inwoners staat voorop.”

Provincie

Naar aanleiding van de laatste brand heeft Mikkers een duidelijk signaal gegeven aan de provincie Noord-Brabant. “Die werkt vanuit haar bevoegdheid van vergunningverlening, toezicht en handhaving aan het vervolgtraject na de laatste brand richting het bedrijf. De gemeente is goed op de hoogte gehouden hoe de provincie dit heeft opgepakt. Om de maatregelen te formaliseren, is een omgevingsvergunning van de provincie nodig. De provincie heeft de gemeente vorige maand in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over de aanvraag. Van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt. In het advies aan de provincie is verzocht om toe te zien op daadwerkelijke uitvoering van alle in het brandveiligheidsrapport voorgestelde maatregelen. Ook heeft de gemeente richting de provincie aangegeven dat het ons verstandig lijkt dat – het liefst op korte termijn – een nieuwe, alomvattende revisievergunning voor de hele inrichting komt.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties