112

Blog politie Den Bosch: De Politievrijwilliger

Foto: Politie

De politie in Den Bosch deelde vrijdag op Facebook een blog met als onderwerp ‘De Politievrijwilliger”. Surveillant Rob verteld over zijn ervaringen als vrijwilliger bij de politie.

Blog: De Politie vrijwiligger

“Waarom laat jij je in je vrije tijd voor de lol uitschelden, bespotten, beledigen en al wat niet meer?” Deze vraag krijg ik als vrijwilliger bij de politie regelmatig als ik op een feestje ben en mijn “hobby” ter sprake komt. Ik heb daar geen eenduidig antwoord op. Net als de beroepscollega’s overkomt een tirade mij soms wanneer ik als politievrijwilliger aan het werk ben.

Waarom dan toch politievrijwilliger? Laat ik vooropstellen dat het mij niet gaat om de beroepscollega’s te vervangen. Integendeel. De ervaringen die zij hebben, heb ik niet. Een politievrijwilliger is een ondersteuning, gewoon om de beroepscollega’s extra handjes te geven, te ontlasten, om voor u waakzaam en dienstbaar te zijn. Het is meer dan een hobby, bijna een soort van roeping. Het gevoel van recht en onrecht en mijn gevoel voor dienstverlening. Het verschil tussen mij als politievrijwilliger en mijn beroepscollega ziet u aan de buitenkant niet. Het zit meer in de soort werkzaamheden die we uitvoeren. Prio’s 1, spoedmeldingen en soms met toeters en/of bellen, rijd ik in principe niet. Soms, bijvoorbeeld door extreme drukte, word ik toch met een prio 1 door het Operationeel Centrum de straat op gestuurd. Dit gebeurt zelden, dus het vooroordeel over “met toeters en bellen racen” kan worden weggestreept bij een vrijwilliger.

Ik draag bij aan meer blauw op straat. Ik word op onregelmatige tijden ingezet, ook op feestdagen. Regelmatig kan je mij tegen komen als ik surveilleer in de binnenstad van Den Bosch. Daarnaast kan iedereen me tegen komen bij (verkeers)controles, buurtonderzoeken en toezicht bij evenementen. Ik help als een woning doorzocht moet worden als de politie vermoedt dat er wapens of drugs aanwezig zijn, maar ik neem net zo makkelijk uw aangifte op. Door hierbij te helpen ontlast ik de beroepscollega’s.

Ik ben vrijwilliger geworden, omdat ik een verharding in de maatschappij als trend zag. Als er iets niet goed gaat, dan wijst iedereen naar politie. Filmpjes van politieoptreden worden op internet geplaatst, maar zelden vertelt zo’n filmpje het hele verhaal. Iedereen heeft dan zijn mening al klaar.

“De politie heeft nooit tijd.” “Ze doen er toch niets aan!” Zulke uitspraken raken mij. Ik zie het van dichtbij. Ik zie en ervaar hoe het werk wordt gedaan op straat, op het bureau en op andere plaatsen. We werken hard, maken de raarste dingen mee, worden geacht in een splitsecond beslissingen te nemen. Het is soms een emotionele rollercoaster waar, zeker de beroepscollega’s, mee te maken hebben. Ondanks dat iedereen een mening heeft over de politie, stappen wij naar voren als u denkt: Wegwezen hier!

Het is de passie die de vrijwilligers en de beroepscollega’s hebben voor het vak. Een passie die soms het gevoel geeft van slechts een druppel op een gloeiende plaat. Wereldverbeteraars, maar ook “maar een mens”. Ik werd vrijwilliger om, naast mijn eigen werk, mensen te troosten, burgers gerust te stellen en te luisteren naar hun verhaal en iets te kunnen betekenen voor die verharde maatschappij. Na mijn dienst als vrijwilliger ga ik vaak met een fijn gevoel huiswaarts. Mijn inbreng wordt zichtbaar gewaardeerd door u en door mijn collega’s.

En ja, er wordt soms tegen mij gescholden, geschreeuwd of geduwd. Puur omdat ik een politie-uniform aan heb. Dat vind ik jammer. Degene die dat doet beseft niet dat de politieagent die hij of zij vandaag uitscheldt, morgen misschien hem of haar helpt, omdat deze hulp noodzakelijk is. No hard feelings, ondanks onze gemixte gevoelens helpen wij.

Ik ben trots dat ik vrijwilliger ben bij onze Nationale Politie! Ik vind het een eer om er voor u te zijn. Ik sluit af met een oude Latijnse spreuk die lange tijd op het korpsbrevet van de Nederlandse politie sierde en ‘hij waakt, opdat zij rusten’ betekent. Want zowel alle beroepscollega’s als vrijwilliger collega’s zijn waakzaam en dienstbaar voor u.

Vigilat ut Quiescant

Rob
Surveillant

Bron: Vrijwillige politie ’s-Hertogenbosch.

Reacties

article
79826
Blog politie Den Bosch: De Politievrijwilliger
De politie in Den Bosch deelde vrijdag op Facebook een blog met als onderwerp ‘De
https://den-bosch.nieuws.nl/112/79826/blog-politie-den-bosch-de-politievrijwilliger/
2018-04-14T09:21:59+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/156/2018/04/14091842/30707186_1782556865116920_4884085548852969472_n.jpg
112, Nieuws