Start van bouw eerste twee flats Gestelse buurt

Foto: Gemeente 's-Hertogenbosch

In de Gestelse buurt is gestart met de bouw van de eerste twee van zes nieuwe appartementengebouwen van BrabantWonen. In de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat heeft aannemer Huybregts Relou nu de fundering gelegd en zijn de eerste contouren zichtbaar. Met de start van de bouw zetten BrabantWonen en gemeente ’s-Hertogenbosch samen met Farent en Politie in op een duurzame ontwikkeling van de buurt.

De twee nieuwe gebouwen krijgen nieuwe namen: Guido en Albrecht. Dit zijn de voornamen van de dichters waarnaar ook de straatnamen zijn vernoemd. De overige vier nieuwe flats krijgen straks ook een eigen naam.

Onthulling bouwbord
De start bouw werd gemarkeerd door het plaatsen van een bijzonder bouwbord aan de Brabantlaan. Het bord geeft het duurzame karakter van het project weer, omdat het gemaakt is van oude deuren die gered zijn uit de sloopwoningen in Orthen-Links. Bekijk de onthulling van het bord en een uitgebreide toelichting bij de bouw van de flats in deze video op YouTube.

Betaalbaar wonen
Beide gebouwen zijn nagenoeg identiek. Elk gebouw heeft 31 sociale huurappartementen die bestemd zijn voor alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen. Zo voegt BrabantWonen het komende jaar 61 betaalbare huurwoningen toe aan de Bossche woningmarkt en draagt daarbij haar steentje bij aan een klimaatneutrale stad. Naar verwachting wordt het appartementengebouw Guido in het voorjaar van 2022 opgeleverd. De appartementen aan de Rodenbachstraat zijn halverwege 2022 klaar.

Duurzaamste gebouw van ’s-Hertogenbosch
De ambitie is om hier de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch te bouwen. Beide appartementengebouwen zijn bijna energie neutraal (BENG). Bij de bouw worden circulaire materialen gebruikt, de appartementen hebben geen gasaansluiting, alles is elektrisch, op het dak liggen zonnepanelen en een gemeenschappelijke warmtepomp zorgt voor de verwarming.

Op het dak van appartementengebouw Guido is ruimte voor een daktuin. Samen met de toekomstige bewoners wordt de invulling en inrichting bepaald. Zo ontstaat een groen dak ten behoeve van de biodiversiteit en extra isolatie, waar bewoners elkaar ook kunnen ontmoeten. Dit alles is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de huurder.

Openbare ruimte
Ook de openbare ruimte rondom de gebouwen wordt vernieuwd. Dat doet de gemeente samen met de bewoners. Duurzaam en met ruimte voor ontmoeting. De Gestelse buurt wordt zo groener, duurzamer en gezelliger.

Duurzame inzet van bewoners zonder werk
Buurtbewoners zonder werk en die interesse hebben om in de bouw aan de slag te gaan of er klussen te doen, kunnen zich melden bij de wijkbeheerder van BrabantWonen. Door een samenwerking met Weener XL bieden de gemeente, BrabantWonen en Huybrechts Relou de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Zo is momenteel al één bewoner aan de slag bij Huybrechts Relou.

Buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’

De vernieuwing van de zes flats is onderdeel van de buurtvisie ‘De Gestelse buurt werkt!’ Samen met bewoners werken de gemeente ‘s-Hertogenbosch, politie, BrabantWonen en welzijnsorganisatie Farent aan een mooie, veilige Gestelse buurt waar bewoners prettig samenwonen.

Bestanden:

Links:

Bron: Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen