Op weg naar een gezond ’s-Hertogenbosch

Foto: Gemeente 's-Hertogenbosch

We willen graag dat onze inwoners goed in hun vel zitten. Dat het goed gaat met hun gezondheid, dat ze in een prettige omgeving wonen en regie kunnen voeren over hun eigen leven. Om dat voor elkaar te krijgen werken we samen met onze inwoners en met een aantal organisaties binnen de gemeente.

De samenwerking met deze organisaties werd woensdag 7 april onderstreept met de ondertekening van het lokaal preventieakkoord. Daarin staan de plannen en doelen om onze inwoners nog gezonder en gelukkiger te maken.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Gelukkig gaat het best goed met de gezondheid van veel inwoners. Toch is gezondheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit geldt vaak voor inwoners met een laag inkomen of inwoners die vaak hulp nodig hebben met het maken van keuzes. Hun levensverwachting is tot zeven jaar korter dan die van andere inwoners. Dit vinden wij onaanvaardbaar. Met het lokaal preventieakkoord zetten we samen met inwoners en onze partners hierin een belangrijke stap.”

Positieve Gezondheid
In het bestuursakkoord 2018-2022 heeft het college uitgesproken zich nadrukkelijke te richten op de gezondheid en vitaliteit van inwoners. Eerder werd als uitwerking van die ambitie het programma Positieve Gezondheid gepresenteerd. In het lokaal preventieakkoord zijn doelen uit het Landelijke Preventieakkoord gekoppeld aan dit programma. Ook sluit het akkoord aan bij het al bestaande Bosch Sportakkoord.

Het lokaal preventieakkoord richt zich op een aantal thema’s die van grote invloed zijn op de gezondheid van onze inwoners. Denk daarbij aan gezond eten, niet roken, voldoende beweging, ontspanning en matig alcoholgebruik. Ook de mentale gezondheid, die in de coronacrisis extra onder druk staat, krijgt nadrukkelijk de aandacht. De doelen die in het preventieakkoord zijn geformuleerd, worden samen met inwoners en de partnerorganisaties uitgewerkt naar uitvoeringsplannen.

Samen
Deze week zetten Farent, MEE, GGD, Humanitas en het Jeroen Bosch Ziekenhuis al hun handtekening onder het akkoord. Het is de nadrukkelijk de bedoeling dat andere partijen zoals scholen, huisartsen, supermarkten, sport- en buurtverenigingen hun voorbeeld volgen, zodat we samen kunnen werken aan een gezond ’s-Hertogenbosch.

Bron: gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Reacties