Nieuwe telling dak- en thuisloze mensen voor eerlijk beeld en beter beleid

Foto: Pixabay

In Nederland ontbreekt het zicht op omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Dat komt omdat kinderen, vrouwen, arbeidsmigranten, mensen zonder geldige verblijfspapieren en economisch dakloze mensen in de huidige monitoring niet of onvoldoende worden meegeteld. Daardoor kan geen effectief beleid gemaakt worden voor de aanpak van dak- en thuisloosheid.

Om de groep dak- en thuisloze mensen goed in kaart te brengen, introduceren Kansfonds en Hogeschool Utrecht de ETHOS telling in Nederland. Op 16 mei vindt de eerste telling plaats in Noordoost-Brabant, met ’s-Hertogenbosch en  Oss als centrumgemeenten.

ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’ en gaat uit van een definitie waarbij dakloosheid wordt gezien als een gebrek aan volwaardige huisvesting. “Daar vallen dus ook mensen onder die nu vaak onder de radar blijven, zoals de jongere die bij bekenden op de bank slaapt of de gescheiden vrouw die overdag werkt en de nachten in haar auto doorbrengt. Maar ook mensen die binnen een maand dakloos dreigen te worden omdat ze een instelling of gevangenis verlaten of hun huis worden uitgezet zonder dat zij zicht hebben op een passende woonoplossing, tellen we mee”, zegt Willem van Sermondt, programmaleider Kansfonds. “In België, waar de ETHOS telling is ontwikkeld door prof. dr. Koen Hermans van de KU Leuven, is de nieuwe methode al meerdere keren toegepast. Nu hopen wij ook zicht te krijgen op de volledige groep dak- en thuisloze mensen in Nederland, te beginnen in Noordoost-Brabant.”

Eéndaagse telling
De ETHOS methode gaat uit van een ééndaagse telling in een gemeente of regio, een zogenoemde point-in-time-meting. Op 16 mei vullen alle organisaties in Noordoost-Brabant die in aanraking komen met dak- en thuisloze mensen vragenlijsten in. “Naast gemeentelijke diensten en de maatschappelijke opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook buurthuizen, kerken, woningcorporaties, thuiszorg, maatschappelijk werk, scholen en politie mee aan de telling”, vertelt wethouder Pieter-Paul Slikker, gemeente ’s-Hertogenbosch. “Om dakloosheid goed aan te kunnen pakken is een eerlijk beeld noodzakelijk. We willen snellere en betere huisvesting voor mensen die op straat slapen of van bankstel naar bankstel hoppen bij vrienden en familie. We lopen met de regio Noordoost-Brabant voorop met de aanpak ‘wonen eerst’. Daarom nemen we als regio Noordoost- Brabant als eerste regio van Nederland ook deel aan het ETHOS telonderzoek.”

Beleid aanpassen
De resultaten van de telling in Noordoost-Brabant worden half oktober verwacht. De initiatiefnemers verwachten dat andere gemeenten het voorbeeld van Oss en ’s-Hertogenbosch volgen. “Alleen op die manier kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken”, aldus Lia van Doorn, lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening bij Hogeschool Utrecht die het onderzoek begeleidt. “Inzicht in omvang en aard van dak- en thuisloosheid vormt het startpunt voor beter beleid, gericht op het voorkomen en uitbannen van dakloosheid.”

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over de telling op www.kansfonds.nl/telling.

Bron: Gemeente ‘s-Hertogenbosch

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen