Bewoners nemen nestkasten in ontvangst

Foto: vogelhuisje.com

In het buitengebied van de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn vanaf vandaag een aantal erven ‘vogelvriendelijk’ gemaakt. Wethouder Van der Geld gaf vanochtend een mussenkast aan de bewoners van een erf in Gewande.

Dit gebeurde in het kader van het project ErvenPlus van “Brabants Landschap”. Het project, een samenwerking tussen Brabantse gemeentes en Orbis, zorgt er voor dat de erfvogel in Brabant een helpende hand toegestoken krijgt. In ’s-Hertogenbosch zijn o.a. nestkasten, muizenruiters, steenuilvriendelijke drinkbakken en modderplaatsen voor zwaluwen gemaakt.

Van oudsher komen honderden soorten vogels voor op het boerenland. Deze vogels broeden op erven, hagen, houtwallen en bomen. De broedgelegenheid en voedselvoorraad nemen af. Dit komt o.a. doordat erven grootschaliger zijn geworden. Het project zorgt er voor dat de erfvogel wordt geholpen door het uitleveren van beplanting en nestkasten en erven weer biodiverser en aantrekkelijker te maken.

In Gewande, helemaal in het oosten van de gemeente ’s-Hertogenbosch, werd vanochtend begonnen met het uitleveren van de kasten.

De voormalige boerderij wordt bewoond door Bas den Herder en Mariëlle Markvoort. Zij genieten van de aanwezige natuur in de omgeving en zijn enthousiast over de kasten. Er zijn al vogelsoorten op het erf aanwezig, bijvoorbeeld de steenuil. Door de kasten op te hangen kunnen meer soorten gebruik maken van deze natuurrijke omgeving. Naast nestkasten komen er ook extra beplantingen en een vleermuizenkast. De volgende stap is een poel achter het huis.

Vanochtend namen deelnemers enthousiast hun mussenkasten, halfopen kasten, spreeuwenkasten, torenvalkkasten etc. in ontvangst. Op deze uitleverdag kregen deelnemers naast hun nestkasten ook uitleg mee voor het ophangen of plaatsen ervan.

article
83209
Bewoners nemen nestkasten in ontvangst
In het buitengebied van de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn vanaf vandaag een aantal erven ‘vogelvriendelijk’ gemaakt.
https://den-bosch.nieuws.nl/gemeente/83209/bewoners-nemen-nestkasten-ontvangst/
2018-11-02T16:38:22+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/156/2018/11/02210534/905150213_mussennestkast_koloniekast_mussen_hout.jpg
huismus, mussen, vogelkastjes
Gemeente, Nieuws