BEC wil meer CO2-reductie realiseren

Foto: Zo zit dat

28 november tekenden diverse Bossche bedrijven en organisaties een manifest. Dit deden ze om commitment uit te spreken voor het versnellen van de energietransitie in Den Bosch.

Van BEC naar BEC 2.0

Het ondertekenen van het manifest is onderdeel van de vernieuwing van de Bossche Energiecoalitie (BEC) naar BEC 2.0. Tijdens de avond is gesproken over ambities, knelpunten en successen. En wat BEC biedt om plannen te helpen uit te voeren. Er is veel positieve energie om nieuwe stappen te zetten. En er waren verschillende nieuwe bedrijven aanwezig die bij BEC willen aansluiten. Ook is gevraagd om meer samen te werken. Zoals in het verduurzamen van de eigen mobiliteit, verduurzaming van ge- of verhuurde kantoren en voor energieoplossingen per gebied. Met de opgehaalde ideeën gaat BEC haar hulp beter aansluiten op de vraag van de leden. In 2019 gaat BEC onder meer een pilot doen met het ontwikkelen van gezamenlijke duurzame energieoplossingen voor bedrijven in een gebied.

Wat is de nieuwe aanpak?

De gemeente is initiatiefnemer, lid van BEC, en steunt de ontwikkeling naar BEC 2.0. De nieuwe aanpak bevordert de ontwikkeling naar wijkenergieplannen per gebied. En BEC 2.0 past goed in de uitgangspunten van het college: samen, duurzaam, vernieuwend.

Door het tekenen van het manifest benadrukt de gemeente dat zij zelf stappen blijft zetten. De helft van de gebouwen in bezit van de gemeente heeft al energielabel B of A. Andere gebouwen maken de volgende twee jaar een zo groot mogelijke stap naar een bijna energieneutraal gebouw (BENG).

Wat is tot nu toe gedaan?

Enkele voorbeelden: op 28 daken van de gemeente zijn ruim 12.000 zonnepanelen geplaatst. De straatverlichting wordt altijd vervangen  met energiezuinige en dimbare ledlampen. Daarnaast rijden de vuilniswagens op biogas. Dit biogas wordt met warmte van de afvalstoffendienst bij de naastgelegen rioolwaterzuivering geproduceerd. Dit project is in samenwerking met BEC partners tot stand gekomen.

article
83691
BEC wil meer CO2-reductie realiseren
28 november tekenden diverse Bossche bedrijven en organisaties een manifest. Dit deden ze om commitment
https://den-bosch.nieuws.nl/gemeente/83691/bec-wil-meer-co2-reductie-realiseren/
2018-11-29T17:03:43+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/156/2018/11/29170217/vonnis-terugdringen-co2-uitstoot-uitvoerbaar-1024x576.jpg
Gemeente, Nieuws