Proef met nieuwe vervoersapp in Paleiskwartier

Foto: Gemeente

2500 bewoners en bezoekers van het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch kunnen nu via één app hun vervoer van deur tot deur regelen. Via de Beamrz-app kunnen zij deelauto’s, deelfietsen, taxi’s en openbaar vervoer plannen, boeken en betalen.

Dit is een proef binnen het innovatieprogramma ‘Mobiele stad’. Hierin werkt de gemeente aan nieuwe slimme mobiliteitsoplossingen. De proef duurt een half jaar. Daarna kan iedereen de app gebruiken.

De proef is een unieke samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente ’s-Hertogenbosch, provincie Noord-Brabant, Universiteit Twente, Brabant mobiliteitsnetwerk en het bedrijf Beamrz werkten eraan. Bij de proef worden bewoners, bedrijven, onderwijsinstellingen en lokale mobiliteitsaanbieders, zoals Paleiskwartier Elektrisch en Van den Udenhout betrokken. De proef gebeurt onder de naam ‘Mobility as a Service’ (MaaS). Ofwel: ‘mobiliteit als dienst’. Het is één van de eerste MaaS-proeven in Nederland.

App

Tijdens de proef kunnen bewoners, gebruikers en bezoekers van het Paleiskwartier hun vervoer regelen via de Beamrz-app. Met de app op hun smartphone kunnen ze het vervoer plannen, boeken en betalen. Ook geeft de app toegang tot de vervoermiddelen. Er zijn verschillende vervoersmiddelen in de buurt beschikbaar voor het uitvoeren van de ritten. Bijvoorbeeld deelauto’s, deelfietsen, taxi’s, openbaar vervoer en binnenkort kunnen mensen ook carpoolen via de app. De app is gratis. De eerste 2500 gebruikers die zich aanmelden via www.beamrz.com/paleiskwartier kunnen de app downloaden. De proef duurt een half jaar. Daarna kan iedereen de app en bijbehorende diensten gebruiken.

Innovatie

De proef past binnen het vernieuwende karakter dat de gemeente ’s-Hertogenbosch nastreeft in de Spoorzone. De proef levert kennis op over vormen van vervoer die bijdragen aan bereikbaarheid en leefbaarheid van het Paleiskwartier en de hele Spoorzone. Hier komen meer mensen wonen, werken en studeren. Wethouder duurzame mobiliteit Ufuk Kâhya licht dit toe. “Door in te zetten op innovatieve mobiliteitsconcepten kunnen we ons voorbereiden op een duurzame toekomst. Door technologie en gedrag te combineren maken we vervoer slimmer, efficiënter en duurzamer.”

Onderzoek

Bewoners van het Paleiskwartier ontvingen in oktober een vragenlijst van de Universiteit Twente. Deze was onderdeel van het onderzoek. De vragenlijst ging over de manier waarop de bewoners zich verplaatsen. Ook onderzocht de universiteit hun interesse in nieuwe manieren van vervoer. Professor Karst Geurs (Universiteit Twente) vertelt “Een aanzienlijk deel van de inwoners in het Paleiskwartier zoekt naar alternatieven voor de auto. Zij hebben ook interesse in het gebruik van nieuwe mobiliteitsdiensten”.

Mobiele stad

De proef is onderdeel van het landelijke Innovatieprogramma ‘Mobiele stad’. Provincie Noord-Brabant, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vier andere provincies doen mee aan het programma. Hierin voeren verschillende steden en provincies praktijkexperimenten uit. De experimenten zijn gericht op de integratie van mobiliteit, stedelijke ontwikkelingen en technologische innovatie. In de toekomst gaan meer mensen in steden wonen. Daardoor moeten we efficiënter en innovatief omgaan met de schaarse ruimte. Dat vraagt om nieuwe slimme mobiliteitsoplossingen. Om die reden is het innovatieprogramma opgezet.

Informatie en aanmelding

Wilt u meer weten over de nieuwe vervoersdienst? Bezoek dan de Beamrz Store: het tijdelijke informatiecentrum van Beamrz. U vindt het op Willemsplein 4a, op de hoek van het Essentgebouw en de Paleisbrug. U krijgt er meer informatie over de app en andere slimme mobiliteitsoplossingen.

Wilt u een afspraak maken? Of u aanmelden om de app te gebruiken? Ga dan naar www.beamrz.com/paleiskwartier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen