Natuur in de stad is belangrijk. Het draagt bij aan een groene, gezonde en leefbare stad voor mens, plant en dier. Niet alle groen is even interessant voor planten en dieren. Een strak gemaaid gazon biedt weinig voedsel- en schuilplekken. Om dit wel te krijgen, gaat de gemeente op een aantal plekken vanaf 1 mei 2019 minder maaien. Deze plekken zijn opgeteld maar liefst 15,2 hectare groot. Dat is vergelijkbaar met 22 voetbalvelden.
Ze doen dit niet om te bezuinigen, maar om kruiden en bloemen de kans te geven te bloeien en zaad te vormen. Hierdoor ontstaat een natuurvriendelijk leefgebied voor planten en dieren. Veel soorten vlinders, wilde bijen, vogels en kleine zoogdieren vinden hier voedsel en schuilplekken. In het begin zien je vooral lang en ruig gras, maar na verloop van tijd komen er vanzelf meer (bloeiende) kruiden bij. Geduld is hier wel op zijn plaats want dit kan een aantal jaar duren.
Natuurvriendelijk beheer is onderdeel van een aaneengesloten netwerk van stadsnatuur. Dit netwerk vormt een route waarlangs planten en dieren zich (veilig) kunnen verplaatsen. Meer natuur in de stad zorgt voor meer leven, maar ook voor verandering van de openbare ruimte. Het heeft invloed op de beleving van de omgeving. Dat zal voor sommigen even wennen zijn. De één vindt het misschien rommelig terwijl de ander er juist van geniet.
Steeds vaker nemen bewoners en bedrijven zelf initiatief voor meer groen en natuur in de stad. Wilt u ook een bijdrage leveren? Vervang bijvoorbeeld (een paar) tegels in uw tuin door planten en hang een vogelhuisje of insectenhotel op.