Verkenning naar culturele plek Kop van ’t Zand

Foto: Google Streetview

Een toekomstgerichte culturele plek met een ander aanbod dan nu. Vooral op het gebied van dance, urban, experiment en evenementen voor jongeren. Zo’n plek past bij onze ambitie als Cultuurstad van het Zuiden. De Stichting Alles Voor De Kunst en Theater aan de Parade deden eerder dit jaar een voorstel om de Nieuwe Kaaihal te realiseren. Dat zou gelijk een onderdak zijn voor een tijdelijk theater.

Mogelijkheden

De gemeente heeft samen met de Stichting Alles Voor De Kunst en Theater aan de Parade gekeken naar de mogelijkheden. De gemeente heeft onderzocht of zo’n hal voor 5 jaar of wat langer haalbaar is (de 5+ variant). Is het financieel mogelijk en past het in de omgevingsvergunning?

Kosten

De gemeente komt tot de conclusie dat het voorstel nu niet haalbaar is. Dat komt vooral door het kostenplaatje. Pas in juni 2020 is het zeker of het nieuwe theater gebouwd wordt. Het is daarom nu niet mogelijk te besluiten het beschikbare geld voor een tijdelijke theatervoorziening in te zetten. Daarnaast zijn de exploitatierisico’s van de 5+ variant te groot.

Culturele hotspot

De gemeente wil graag een nieuwe culturele hotspot in de Kop van ‘t Zand. En dan geen tijdelijke, maar een structurele voorziening. Als aanvulling op het culturele aanbod in ’s-Hertogenbosch. Zo’n hotspot helpt ook de ontwikkeling van het gebied (Tramkade en Kop van ’t Zand) verder. Daarom gaat de gemeente verder kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Nieuw voorstel

Binnenkort gaat de gemeente in gesprek met culturele partijen. Onder andere ook weer met Stichting Alles Voor De Kunst. De gemeente verwacht in het eerste kwartaal van 2020 een nieuw voorstel te hebben. Dat is een voorstel als onderdeel van de visie voor de gebiedsontwikkeling van de Kop van ’t Zand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen