Huis van Bosch in De Kleine Winst

Het pand De Kleine Winst. Aan de achterzijde wordt een glazen lift gebouwd met extra trap.
Het pand De Kleine Winst. Aan de achterzijde wordt een glazen lift gebouwd met extra trap.
Foto: Gemeente

Het pand ‘De Kleine Winst’ op de Markt in ’s-Hertogenbosch wordt omgevormd tot het ‘Huis van Bosch’. Zo stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. In zijn voormalige woonhuis kunnen bezoekers door de nieuwste technieken kennis maken met de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch en zijn werk.

Het rijksmonument kwam al eerder in bezit van de gemeente. Voor de invulling werkt de gemeente samen met het Jheronimus Bosch Art Center en de stichting Jheronimus Bosch 500. “Ik ben blij dat we samen op weg gaan naar een mooie passende invulling van dit bijzondere pand”, zegt wethouder Mike van der Geld.

Daar blijft het niet bij. Uit bouwhistorisch onderzoek blijkt dat achter de negentiende-eeuwse gevel het middeleeuwse casco bijna helemaal bewaard is gebleven. Wethouder Van der Geld: “Met behoud van deze historische lagen geeft dit ons een unieke kans om acht eeuwen Bossche bouwhistorie aan de Markt te laten zien. Daarom stellen we ook voor om het pand in zijn geheel te restaureren.”

Wat kunnen bezoekers verwachten?

In het ‘Huis van Bosch’ vormen de bronnen en archieven het vertrekpunt. Deze bieden een onuitputtelijke bron voor verhalen. Zo geven nieuwe technieken een kijkje in het atelier. Wie werkten er? Wie kwamen er? Wie waren de buren van Bosch? Hierbij werken partijen samen als het Huygens Instituut en de afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Het is de bedoeling om de begane grond in te richten als ontvangstruimte. Daar kunnen bezoekers informatie krijgen over het cultuur-toeristisch aanbod in ’s-Hertogenbosch.

In het oudste deel van het pand, de kelder, moet het Bosch archief tot leven komen met multimediale technieken. De eerste verdieping van het huis kent nog een authentieke inrichting. Zo zijn er nog muurschilderingen te zien uit de tijd van Bosch. De oudste daarvan is van kort na 1463. Ook de middeleeuwse spiltrap en de originele muurankers zijn opvallend.

De zolder onder de authentieke kapconstructie zal dienen als ‘atelier van Bosch’. Het moet een educatieve ruimte worden voor scholieren en leerlingen uit het basis en middelbaar onderwijs. De ruimte is ook bruikbaar voor presentaties en lezingen.

Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

Hefboom

Met het ‘Huis van Bosch’ ontstaat een startpunt in het verder te versterken en uit te bouwen Jheronimus Boschkwartier. Bezoekers kunnen van pand tot pand gaan. Vanaf de Markt tot aan de Zuid Willemsvaart, aan beide kanten van de Hinthamerstraat: Huis van Bosch, Sint-Janskathedraal, Bouwloods, Zwanenbroedershuis, Groot Tuighuis en het Jheronimus Bosch Art Center.

Dit is verder te combineren met een Hemel en Hellevaart of Bosch-vaarroute op de Binnendieze. En met een bezoek aan Babel, Pand 18 en het Noordbrabants Museum.

Planning

Na instemming van de gemeenteraad volgt de selectie van een restauratie-architect. Begin volgend jaar zou er dan een ontwerp kunnen liggen voor de bouwkundige aanbesteding. Met daarna de start van de restauratie rond de zomer van 2020. Dit zou betekenen dat dan eind 2021 de deuren open kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen