100 gemeentelijke gebouwen energiezuinig

Foto: Gemeente Den Bosch

De gemeente maakt de komende twee jaar 100 eigen panden zo energiezuinig mogelijk. Zo besparen ze niet alleen energie maar verminderen ze ook de uitstoot van CO2.

Wethouder Roy Geers: “Naast duurzame gebouwen hebben we ook duurzame gebruikers en bewoners nodig. Zij hebben veel invloed op het energieverbruik. Met eenvoudige aanpassingen in je leefstijl kun je al een groot verschil maken. En energiebesparing levert veel extra comfort in een gebouw op. Zoals een prettig klimaat en minder luchtvochtigheid.”

Zonnepanelen, LED lampen en slim opwarmen

De aanpak van de eerste gebouwen is inmiddels gestart. Gisteren zijn de werkzaamheden aan kindercluster De Meerlaer in Rosmalen gestart. Er komen 90 zonnepanelen op het dak en er komen in het hele gebouw nieuwe LED lampen. Ook zorgt de gemeente dat de warme lucht die uit het gebouw komt straks wordt benut om de verse lucht die het gebouw in komt op te warmen. Daardoor hoef je minder te stoken. Dit bespaart energie en er is minder CO2-uitstoot. Ook verbetert de luchtkwaliteit in het gebouw en dat is een stuk gezonder.

Het werk aan de 100 gebouwen stemt de gemeente zoveel mogelijk af met de gebruikers. Vandaar dat ze nu alle kinderen met vakantie zijn bij De Meerlaer aan de slag gaan.

Duurzame gebruikers

Vijf aannemers en vier installateurs voeren het werk uit. Na oplevering onderhouden ze de installaties en houden ze het energieverbruik in de gaten. Zo weet de gemeente of de aanpassingen ook echt effect hebben. Zijn de energiegegevens anders dan verwacht? Dan bekijkt de gemeente samen met de huurders waar dit aan ligt. Denk aan: het sluiten van deuren, de verwarming een graadje lager zetten, ventileren, apparatuur goed instellen. Zo zorgt de gemeente er samen voor dat hun huurders voordeel hebben van hun energiezuinige pand. En dragen we met elkaar bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch.


  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan!
  • KLIK HIER om de nieuwe website van Balkenende Media te bekijken!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen