AED bij Eetcafé De Druif op de Markt

Foto: Gemeente Den Bosch

Op 1 oktober onthulde wethouder Ufuk Kâhya bij Eetcafé De Druif op de Markt de 150ste Automatische Externe Defibrillators (AED) in de openbare ruimte.

Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Met een AED kan een hulpverlener bij een hartstilstand een schok geven. Deze brengt het hart mogelijk weer op gang. Hoe sneller iemand de schok krijgt hoe groter de overlevingskans. We vinden het dan ook belangrijk dat de gemeente ’s-Hertogenbosch hartveilig is en er dus een dekkend netwerk is van AED’s.

De AED bij De Druif staat, net als alle andere, geregistreerd bij HartslagNu en kan zo 24 uur per dag, 7 dagen in de week ingezet worden bij een hartstilstand in de buurt. Een veilig idee voor bewoners, bezoekers en personeel dat werkt in de binnenstad.

Nieuwe website

De wethouder stelde ook de nieuwe website van Stichting HartVeilig Den Bosch  in werking. Op de website staat alles over het belang van tijdig reanimeren bij een hartstilstand. U leest er waar u een opleiding kunt volgen en wat een AED doet. Op een kaart ziet u waar AED’s in onze gemeente hangen.

Stichting HartVeilig Den Bosch

De Stichting HartVeilig Den Bosch (bestaande uit Rode Kruis-afdeling Den Bosch, de Stichting Reanimatie ‘s-Hertogenbosch, Avans Hogeschool, academie gezondheidszorg en het Jeroen Bosch Ziekenhuis-afdeling Cardiologie) heeft tot doel om ’s-Hertogenbosch hartveilig te maken. Dat betekent in elke buurt burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en in elke buurt een AED die 24/7 per week inzetbaar is. We zetten in op één AED binnen een cirkel met een straal van 400 meter.

Bent u eigenaar van een AED? Meld deze dan aan op de website www.hartslagnu.nl.