’t Zand is 1 een van de 19 gemeenten die een rijksbijdrage van 5,4 miljoen krijgt voor de proeftuin aardgasvrij. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ollongren laat dat vandaag weten. In de proeftuin gaan we in een deel van ’t Zand kennis en ervaring opdoen om haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Mike van der Geld, wethouder Klimaat en Energie is trots op deze toekenning.
“Een prachtig voorbeeld van een mooie samenwerking. De inzet van een aantal enthousiaste bewoners voor dit plan is enorm. En dat heeft ook zeker geholpen om van ’t Zand een landelijke proeftuin te maken. De proeftuin brengt ons dichterbij onze doelstelling van ’s-Hertogenbosch om in 2050 Klimaatneutraal te zijn. We zetten ons samen in om nog meer energie te besparen. Ik kijk er naar uit om met de bewoners en andere partijen aan de slag te gaan!”.
De proeftuin doen we samen met onze partners: buurtinitiatief ’t Ecozand, woningcorporaties Zayaz, BrabantWonen en Charlotte van Beuningen, Enexis, Enpuls, Waterschap Aa en Maas en Farent. De bewoners in het gebied hebben al een brief ontvangen over de proeftuin.
Grote belangstelling van gemeenten
De belangstelling voor de 2e ronde proeftuinen was groot. 71 Gemeenten hebben een voorstel ingediend. Bij alle plannen is nadrukkelijk gekeken naar de uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en de betrokkenheid van de bewoners.
Doel proeftuin
In oktober 2018 was de eerste ronde van proeftuinen voor gemeenten. Nu komen daar weer 19 proeftuinen bij. Het doel is om te leren van deze proeftuinen. Hoe komen verschillende wijken tot een aardgasvrije buurt? En hoe is dat verder uit te breiden? Hiervoor is het nodig dat we onze woningen en andere gebouwen op een andere, duurzame manier gaan verwarmen. In een deel van ’t Zand gaan we hiervoor nu echt stappen zetten.
Inzet bewoners
De keuze voor ’t Zand als proeftuin is zeker te danken aan de inzet van de bewoners zelf. Een aantal gemotiveerde bewoners, bekend onder de naam ’t Ecozand, heeft de stap gezet voor verduurzaming van hun buurt. Met hun idee zijn ze naar de gemeente en de woningcorporaties gegaan. Samen hebben we het idee verder gebracht tot een helder uitvoeringsplan. Dat het plan uit de buurt zelf kwam, heeft de selectiecommissie erg gewaardeerd.
Proeftuin en werkwijze
Volgens het plan worden de woningen in het proeftuingebied in de toekomst verwarmd met zonnewarmte. Hiervoor komen panelen op de daken die en warmte en elektriciteit opwekken (PVT panelen). De warmte wordt opgeslagen in de bodem en via een netwerk verdeeld over de woningen. Warmtepompen vervangen de cv-ketels in de woningen. Hiermee wordt dan de gewenste temperatuur bereikt.
Als eerste worden een aantal huurwoningen van Zayaz aangepast, natuurlijk in overleg met de bewoners. Als dit succesvol is, wordt het warmtenet verder uitgebreid, De proeftuin duurt acht jaar. In deze periode komen ook de particuliere woningen en bedrijfspanden aan de beurt. Gebouweigenaren hebben altijd de keuze of zij wel of niet deelnemen.
Meer informatie over de proeftuin en ’t Ecozand is te vinden op
www.ecozand.nl .
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.