Natuur en Landschap deel 4

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering vier gaat over Empel / Gewande

De Koornwaard is botanisch een van de meest waardevolle uiterwaarden langs de grote rivieren in Nederland.  Het gebied bestaat uit zowel vochtig als droog grasland, grienden, ooibos, struikgewas (tweestijlige meidoorn, braam en wilgen),een ontgrindingsplas en een wiel met interessante oevervegetatie.
In dit gevarieerde en geïsoleerd gelegen gebied zijn talloze zeldzame plantensoorten gevonden.

We wandelen over het Maximakanaal.

Door de aanleg van ongeveer acht kilometer nieuw kanaal hoeven schepen vanaf 2014 niet meer over de Zuid-Willemsvaart naar de binnenstad van Den Bosch. Bovendien is de route geschikt gemaakt voor grotere containerschepen. Het Máximakanaal loopt via Rosmalen en natuurgebied De Koornwaard richting de Maas. Twee nieuwe sluizen, sluis Hintham en sluis Empel, overbruggen het verschil in waterniveau.

De uitkijktoren/ Pier kan je niet ontgaan. Blinkend in de zon lijkt hij naar de hemel te reiken.  Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de natuur en over de Maas.  De gemeente Den Bosch, de provincie, waterschap AA en Maas, natuurmonumenten en Werkplaats de Gruyter maakten dit samen mogelijk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Reacties