Natuur en Landschap deel 5

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering vijf gaat over Fort Orthen / Heinis

Vandaag komen we langs Fort Orthen, dat is gebouwd in 1630, ná het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Daarmee is het het jongste fort bij ‘s-Hertogenbosch.  Fort Orthen had nooit echt een functie in een gevechtssituatie. Hoewel de bouw ervan bijna 40 jaar eerder stond gepland, werd Fort Orthen rond 1630 daadwerkelijk gebouwd. Pas na het Beleg van ‘s-Hertogenbosch dus.  Het Ford is helemaal vernieuwd en wordt verhuurt aan kunstenaars.

Heinis:
Is een gebied met mooie wandelpaden maar ook ruige bospartijen en modderpaden. Het is een van de pareltjes in ‘s-Hertogenbosch waar u verbaast zult staan over de diversiteit van flora en fauna zo dicht bij de bebouwing van de Herven en het Carolushof waar ook de eekhoorntjes door de bossen zwerven.

Al vroeg in de 14e eeuw is deze verbinding tussen Orthen en Rosmalen al opgehoogd en extra bedijkt. Dat dit nodig was, is te zien aan de prachtige wielen. Deze waterplassen zijn echter ontstaan na verschillende en regelmatige dijkdoorbraken.De Heinisdijk (en Hervense Dijk) maakten deel uit van de circumvallatielinie van Frederik Hendrik. Enkele hooggelegen boerderijen zijn waarschijnlijk gebouwd op restanten van redoutes van deze linie en/of verdedigingswerken die hier na 1830 werden gebouwd.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties