Natuur en Landschap deel 10

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 10 gaat over het Bossche Broek

Het Bossche Broek ligt direct tegen het middeleeuwse centrum van ’s-Hertogenbosch aan. Nergens in Nederland ligt een natuurgebied zo dicht bij het centrum van een stad. Den Bosch prijst zich gelukkig dat aan de zuidkant van de stad het poldergebied van het Bossche Broek nog altijd tot de middeleeuwse stadsmuren reikt. Natuur en geschiedenis komen hier samen.

Even buiten de stadsmuren van ‘s-Hertogenbosch ligt Het Bossche Broek.
Tot 1629 was het Bossche Broek een moeras, dat in tijden van oorlog een natuurlijke verdediging vormde voor de stad ‘s-Hertogenbosch. Hierdoor slaagden verschillende belegeraars er niet in om de stad in te nemen en verkreeg de stad de bijnaam “de onoverwinnelijke moerasdraak”.

Het is een oud moerasgebied aan de zuidkant van de stad. Het was eeuwenlang een onherbergzaam en leeg gebied dat regelmatig onder water stond. Dit had nadelen, maar zeker ook voordelen. Het moeras beschermde Den Bosch namelijk tegen vijandelijke legers. De drassige bodem was een doeltreffende verdediging: paarden en oorlogstuig zakten erin weg en de omgeving was te ongezond voor een langdurig beleg. In de middeleeuwen was ‘s-Hertogenbosch een vrijwel onneembare vesting en had daarom toen de bijnaam Onoverwinnelijke Moerasdraak.

Wandelen, Fietsen en/ of hardlopen door de Bossche broek is een bezigheid waar men blij van wordt echt een park met voor elk wat wils er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties