Natuur en Landschap deel 17

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 17 werden de foto’s gemaakt in Vught bij het Raadhuis en Zorgpark Rienier van Arkel

Een van de opvallendste gebouwen in de gemeente Vught is het fraaie raadhuis. Voordat dit gebouw daadwerkelijk als raadhuis gebruikt werd, stond het bekend als landhuis Leeuwenstein. In 1753 bouwde de beroemde jurist en historicus mr. Johan Hendrik van Heurn hier de eerste Villa Leeuwenstein. Zijn zoon Johan moest in 1794 op Leeuwenstein ’s-Hertogenbosch overgeven aan de Franse generaal Pichegru. In 1901 liet de bankier Herman van Rijckevorsel de oude villa afbreken om plaats te maken voor de huidige Villa Leeuwenstein. Deze villa is gebouwd in een neogotische architectuur met statige trapgevels, kantelen en torens. In 1937 werd de villa door architect Valk verbouwd tot raadhuis. Veel (lokale) kunstenaars en ambachtslieden leverden een bijdrage. De buitenzijde werd wit geschilderd.

Even verderop is Zorgpark Voorburg van Reinier van Arkel gelegen het kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in 1885. In dat jaar werd het park als landgoed Voorburg door regenten aangekocht vanuit de visie dat frisse lucht en meer ruimte positief effect zouden hebben op cliënten. Het is een mooi park met dierenparkje met voillere en verderop is een Kappelle met bankje voor extra rust.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

 

 

Reacties