Natuur en Landschap deel 19

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 19 werden de foto’s gemaakt bij de Seldensate in Middelrode

Seldensate is een ca 10 hectare groot landgoed ten zuidwesten van het dorp Middelrode  De gemeente is sinds 1971 eigenaar. Op het landgoed stond vroeger een hoeve, een poortgebouw met duiventoren, een bierbrouwerij en een speelhuis genaamd Seldensate. Alleen het poortgebouw met oprijlaan, de duiventoren en een gedeelte van de brouwerij bestaan nog.

De hoeve is verdwenen en van het kasteeltje rest een ruïne omgeven door een gracht. Het naam Seldensate is afkomstig van de oude begrip seldene zathe. Dit laat zich ongeveer vertalen als ‘bijzonder landgoed’ of ‘bijzondere buitenplaats’. Sinds 2002 is het landgoed een rijksmonument. Park en ruïne zijn voor wandelaars vrij toegankelijk. Honden aan de lijn!

In 1973 kocht de gemeente Berlicum het 10 hectare grote landgoed aan voor f 287.000,-. In 1961 werd het kasteel gesloopt. De duiventoren en het poortgebouw werden tussen 1976 en 1980 gerestaureerd en wordt nu gebruikt door de Vereniging van Bijenhouders St. Ambrosius.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

 

 

Reacties