Natuur en Landschap deel 27

Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap.  Aflevering 27 werden de foto’s gemaakt bij landgoed Haanwijk en Kasteel Nieuw-Herlaar

Ten zuiden van Den Bosch ligt landgoed Haanwijk en Kasteel Nieuw-Herlaar
Nieuw-Herlaar ligt op de noordoever van de Dommel, honderd meter van de buurtschap Halder, waarmee het verbonden is via een brug over de Dommel. Verder van de rivier en vierhonderd meter ten noorden van het kasteel ligt jachtslot Haanwijk.

Het complex is sinds 1973 een rijksmonument en de huidige bebouwing stamt grotendeels uit de negentiende eeuw, gebouwd als klooster en gesticht. Van de oudere bebouwing is de vijftiende-eeuwse ranke achtkante traptoren met ingesnoerde spits bewaard gebleven, waar een achttiende-eeuws deel omheen is gebouwd. Jarenlang was Haanwijk de inspiratiebron van ‘boerenschilder’ Leon Adriaans. Die inspiratie is niet zo verwonderlijk: op korte afstand biedt het gebied een grote afwisseling aan landschappen: weilanden, akkers, cultuurbos, lanen. De geschiedenis van het gebied gaat terug tot de Romeinse tijd.

Op Landgoed Haanwijk heeft Brabants Landschap een informatiecentrum. Bestaande uit Museum Romeins Halder, de Kindermoestuin Haanwijk. Het bied ruimte voor mooie wandelingen en afwisselende natuur.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen