Natuur en Landschap deel 36

aug 19 2021, 9:41 Landschap & Natuur
36 drunenese duinen 25
Fotograaf Christine Grielis gaat de komende tijd voor DenBosch.nieuws een rondje door de regio maken met haar camera. Christine maakt dan foto’s van Natuur en landschap. Aflevering 36 werden de foto’s gemaakt in de Loonse en Drunense duinen.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Kom hier heerlijk struinen door het stuifzand, maak een fietstocht door uitgestrekte bossen of kom paardrijden of MTB'en over zandheuvels. Je mag overal in het stuifzand struinen. Als je een wandeling dwars door deze Brabantse Sahara maakt, voél je wat dit zinnetje betekent. De wind geselt je gezicht met fijne zandkorreltjes, je voeten zakken diep weg in het mulle zand. Hier, bij deze duinen, is geen zee te bekennen. Je vindt geen beschutting
Zon en zand: bij mooi weer kun je hier een geweldig dag beleven, dat snapt een kind. Doe 'ns gek, verras jezelf en kies een bluisterige herfstdag uit, of een gure winterdag. Op die momenten kun je hier genieten van absolute eenzaamheid. Maak een wandeling door dit genadeloze landschap waar de wind vrij spel heeft en voel jezelf heerlijk nietig. Én opgelucht als je in de verte de gastvrije lampjes van een knus cafeetje ontdekt.
Dit is geen wereld voor watjes. Enkele stramme grove dennen houden dapper stand op een duintop. Een arme eikenboom is bijna bedolven onder het zand, je ziet alleen zijn kruin erbovenuit piepen. Hopelijk voor deze boom waait de volgende storm uit een andere richting. Hoe het stugge gras hier overleeft lijkt een raadsel, maar bijvoorbeeld zandzegge houdt juist van deze voedselarme zandbodem. De plant trekt lijnen in het zand dankzij meterslange wortelstokken. Daaruit groeit om de zoveel centimeter een fris plukje zegge. Langs de rand van de zandvlakte lukt het heideveldjes om de losse bodem enigszins op zijn plek te houden. Dieren zul je niet snel tegenkomen in deze noordelijke zandwoestijn. In de bossen eromheen is de kans groter, maar overdag een vos, das of ree spotten is een kwestie van geluk.