Burgemeester spreekt schoonmakende inwoners toe na rellen

Dinsdagochtend kwamen Bosschenaren uit alle hoeken naar de Bossche binnenstad. Gewapend met bezems en vuilniszakken kwamen zij gezamenlijk de puinhopen opruimen na de rellen de avond ervoor. De afvalstoffendienst van de gemeente ’s-Hertogenbosch had al hard gewerkt, waardoor de bezem vooral een symbool werd. Een symbool voor de Bossche verontwaardiging.

Er waren verschillende initiatief nemers waaronder de Bosche PvdA. Desirée Coense-Weber diende een idee in bij de partij, waarna de PvdA dit direct opgepakt hadden en via social media werd dezelfde avond al een oproep verspreid. Een groep verzamelde zich toen bij de Jumbo City om vervolgens naar de Markt te trekken.

Ruim 75 Bosschenaren van jong tot oud verzamelden zich op de Bossche markt waar zij in een stoet naar het stadhuis trokken. Daar sprak burgemeester Mikkers hen toe. Hij vertelde de aanwezigen dat er 52 personen zijn aangehouden, waarvan er nog 50 vastzaten. Een groot deel hiervan was jonger dan 25 jaar. De burgemeester deed een oproep aan de ouders om hun kinderen op het hart te drukken zich te houden aan de coronamaatregelen en de avond klok. Op de vraag of er een garantie was dat het niet weer fout zou gaan zei Jack Mikkers dat hij geen garanties kon geven, maar dat hij er alles aan zou doen.

Hierop trokken de Bosschenaren naar de Visstraat om de ondernemers van de Primera en Jumbo City daar een hart onder de riem te steken. Na een emotionele dankbetuiging van de eigenaren van de Primera trok de stoet via de Markt richting de Hinthamerstraat om ook daar hun steun te betuigen aan de bewoners en middenstand die getroffen zijn.

Zelfs praktijkschool de Rijzert had de lessen laten vervallen, nadat de leerlingen wilden helpen in de Bossche binnenstad. Zij trokken met schoonmaakmiddelen, bezems, handschoenen en vuilniszakken naar de stad om hun handen uit de mouwen te steken. Leraar Matthijs Ketelaars was blij verrast dat de rellen en vooral de schade opruimen zo leefde onder de leerlingen. Hierop besloten hij en zijn collega’s om de leerlingen de ruimte te geven om te gaan helpen in de binnenstad.

Foto’s en Tekst Rene Coense

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen