Scholen en winkelcentra in Den Bosch ontruimd

Het blijft onrustig in Den Bosch. Winkelcentra en winkels sloten dinsdag de deuren na signalen dat mensen op weg zouden zijn om daar stennis te schoppen. Dat geldt ook voor enkele scholen, zoals het Avans. In Rosmalen worden winkels dichtgetimmerd. Vanwege de groeiende dreiging heeft burgemeester Jack Mikkers een noodverordening afgekondigd voor grote delen van Den Bosch

De noodverordening ging dinsdag om 11.30 uur in en geeft de politie de mogelijkheid om personen in en wegen naar het veiligheidsrisicogebied te controleren. Met deze ontwikkeling hoopt de gemeente de dreiging waar momenteel sprake van is, zoveel mogelijk te kunnen beperken. Er komen immers steeds meer signalen binnen dat mensen zich tegen de politie, handhavers en hulpverleners willen keren. Ook zouden ze de openbare orde willen verstoren.

Preventief fouilleren
Mensen die geen duidelijke reden hebben om in het veiligheidsrisicogebied te komen, kunnen door de politie worden tegengehouden. Ook mogen ze preventief gefouilleerd worden. Er geldt een verbod op samenscholing,  vuurwerk en objecten die als wapen kunnen worden gebruikt.

De maatregel volgt nadat relschoppers maandagavond een groot spoor van vernieling achterlieten in de Graafsewijk en binnenstad. Honderden mensen waren op de been. Winkels werden geplunderd, agenten werden aangevallen. Dinsdagochtend verzamelden tientallen mensen zich op de markt om de aangerichte ravage op te ruimen

Voorzorgsmaatregelen
Het gerechtshof heeft twee zittingen gestopt, voor de rest  ging alles door volgens schema. Meerdere sportclubs sloten de deuren uit voorzorg voor nieuwe rellen dinsdagavond. De trainingen bij HC Den Bosch en bij MHC Rosmalen zijn afgelast. De dierenambulance heeft zijn middagdienst gecanceld vanwege de dreigende onrust.

Ook enkele scholen hebben besloten eerder dicht te gaan en sturen leerlingen naar huis. Dit gebeurde onder andere bij Helicon, dat leerlingen eerder naar huis stuurt. Lessen worden online voortgezet. Ook het Koning Willem I College sloot de deuren. Een Bossche kinderopvang heeft ouders opgeroepen hun kinderen voor 14.30 uur op te halen in verband met onrust in de wijk. Bossche Avanslocaties sluiten deuren en tentamens gaan niet door.

Oproep aan ouders
In een open brief op de website van de gemeente Den Bosch richt burgemeester Jack Mikkers zich tot alle inwoners van zijn stad. ,,Gisteravond heeft ’s-Hertogenbosch een avond beleefd die onze stad onwaardig is. Ik snap dat bij velen vragen leven over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook ik wil een antwoord op alle vragen die leven. Daarom laat ik samen met de politie en het Openbaar Ministerie een onafhankelijk onderzoek doen naar de gebeurtenissen van gisteravond.”

De brief sluit hij af met een oproep: ,,Ik vraag om de steun van alle inwoners. In het bijzonder van die van alle ouders van ’s-Hertogenbosch. Ik vraag hen om hun kinderen ‘s-avonds binnen te houden. Samen kunnen we zorgen voor een veilig ‘s-Hertogenbosch. Samen kunnen we onze jongeren een mooie toekomst gunnen.”

Vlijmen
Naast Den Bosch en de omliggende gemeente Rosmalen staat ook gemeente Heusden op scherp. In een bericht op Facebook delen ze dat er geruchten rondgaan op sociale media over mogelijke acties of onrust in Vlijmen. ,,We houden dit goed in de gaten en staan in nauw contact met de politie.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen