Diefstal e-bikes flink gestegen

Foto: Pixabay

Met de groei van het aantal e-bikes is vorig jaar ook het aantal diefstallen van elektrische fietsen flink toegenomen. De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) stelt na een analyse van de aangiftecijfers dat de diefstal van e-bikes in 2020 met 37 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Vorig jaar zijn 18.032 aangiften gedaan van e-bikediefstal. Ook het aantal aangiften van bakfietsen nam toe, met 24 procent. Volgens de stichting zijn niet alle e-bikes van de straat meegenomen. Van de aangiften hadden er 1878 betrekkingen op diefstal uit panden, zoals schuurtjes, garages of bergingen.

Stijgende trend
De voorzitter van SAFE, Jeroen Snijders Blok, zegt zich zorgen te maken over de stijgende trend. Hij wijst op georganiseerde bendes, die “professionele en gewelddadige methodes” niet schuwen. Volgens hem verdwijnen “busjes vol e-bikes naar Oost-Europa”.

De stichting constateert verder dat het coronavirus ook invloed had op de diefstalcijfers. Zo is in het tweede kwartaal van 2020 door de lockdown een terugval in de stijging (‘slechts’ plus 13 procent) te zien. “Maar na de versoepeling van de maatregelen worden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteert in een stijging in aangiften van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019”, aldus Snijders Blok.

Verder noemt hij het opmerkelijk dat de stijging in e-bikediefstal erg afwijkt van de algemene trend in diefstallen en inbraken. Die nemen al jaren af, zoals ook de onlangs gepubliceerde cijfers van autodiefstallen laten zien.

De aangiftecijfers over fietsendiefstal vormen volgens SAFE het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. De stichting verwijst naar het onderzoek Fietsdiefstal in Nederland, dat Bureau Beke in het najaar van 2020 publiceerde. Daaruit blijkt dat nog slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte doet. Onder de eigenaren van e-bikes is de aangiftebereidheid groter, omdat die vaker verzekerd zijn en de verzekeraar meestal een aangifte vraagt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen