Alle Moeders een fijne Moederdag

Foto:

Het is vandaag 9 mei Moederdag, dé dag waarop je je moeder even extra in het zonnetje mag zetten. En dat kan op meerdere manieren! Zo kun je natuurlijk een bosje bloemen geven, of een lekker chocolaatje. Maar je kunt ook zelf iets voor haar maken waarvan je zeker weet dat ze het zal waarderen.

Je kunt beloven de hele dag klusjes te doen in het huis. Zoals beloven de honden uit te laten en het avond eten klaar te maken.  Je kunt een ontbijtje op bed brengen met een hele lieve kaart. Of haar favoriete muziek aanzetten zodra ze beneden komt. Hoe dan ook, het is Moederdag, een dag die je niet voorbij moet laten gaan.

Ode aan de moeders
Hoe je het ook viert, als je het überhaupt viert, een ode aan de moeder is nooit verkeerd. Op welke dag in het jaar je dat ook besluit te doen. Want nu kan het misschien niet groots gedaan worden door het corona-virus. Een bloemetje kan altijd en dan komt die dikke knuffel wel als we straks weer wat dichter bij elkaar mogen komen.

De geschiedenis van moederdag
De geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Toen haar eigen moeder in 1905 overleed op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd. Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw perse een vereringsdag voor moeders organiseren. Zij heeft alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Hiermee was officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen.

De geschiedenis van Moederdag in Nederland en België
Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland. Met de Antwerpse Moederkesdag is de geschiedenis van Moederdag in België al wat ouder. Hiermee hadden Nederland en België de feestdag Moederdag al snel geadopteerd. De oorsprong van de geschiedenis van Moederdag lag bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in Moederdag een goed vehikel zag om meer bloemen te kunnen verkopen
Hiermee startte de historie van Moederdag meteen commercieel, en dat is niet meer weggegaan. Moederdag stond meteen in het teken van het kopen van cadeaus, eerst vooral een traditionele bos bloemen. Al snel zagen de banketbakkers door mogelijkheden van deze feestdag. De Nederlandsche Banketbakkers Vereeniging introduceerde al snel speciale Moederdag taarten. Vervolgens kwamen vele andere soorten van Moederdag cadeaus in zwang.

Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders van alle zorgtaken is ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taak overnemen, bijgestaan door Vaders. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen op de tweede zondag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeders ontbijt op bed met, ook traditiegetrouw, een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van mammie houden. Vaders zorgt dan voor een echt cadeautje voor moeders. Daarmee is de historie van Moederdag vooral geëindigd in een commerciële dag waar het kopen van cadeaus steeds meer centraal is komen te staan. Traditioneel blijft het geven van bloemen onderdeel van deze moeders verwendag. Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag.
Tegenwoordig wordt door de bloemenhandel de dagen voor Moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn en blijven populair op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven. Beschuitje met heel veel hagelslag, snotterige eieren, een uit het hoofd geleerd gedicht en een zelfgemaaktebloemenvaas. Welke moeder verheugt zich nu niet op Moederdag?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen