MusiCare heeft een missie: iedereen muziek laten maken

MusiCare heeft als missie om iedereen muziek te leren maken. Sinds 2013 doen de muziekcoaches dat op het terrein van Fort Isabella. Na de zomer zal het in de Speeldoos zijn, waar de muziekschool eind juli naartoe verhuist.

Eigenlijk zou MusiCare op het terrein van Fort Isabella blijven, maar volgens Tim van Baalen zijn de plannen gewijzigd. “Het is hier een prachtig terrein dat past bij onze visie. Maar financieel moet het ook mogelijk zijn. De Speeldoos wil ons graag hebben en ook die locatie is mooi. En hopelijk kunnen we volgend jaar weer gewoon werken, zonder beperkende maatregelen door corona.”

Persoonlijke ontwikkeling

Volgens Van Baalen is Vught groot genoeg voor twee muziekscholen, zeker als ze een andere werkwijze hebben. “Wij gebruiken muziek als middel en niet als doel. Muziek is een stukje persoonlijke ontwikkeling. We zijn ook geen leraren maar coaches. We hebben geen vaste lesmethode, maar kijken naar het individu. Daarbij zetten we erg in op het stimuleren van creativiteit en het zelf creëren van muziek. We bieden vooral lessen aan in lichte muziek, met piano, gitaar, bas, zang en drums. we passen de lessen aan op wat de leerling wil leren. We hebben ook drie koren. V-kids is een leuk kinderkoor waar kinderen zelf ook inbreng hebben in de liedjes die geschreven worden. Bij de volwassenen hebben we een mannen- en vrouwenkoor. De vrouwen zingen vooral kleinkunst. De mannen zingen happy hardcore muziek, maar dan a capella. Dat komt niet veel voor, dus ze hebben overal optredens.”

Doeboek

Om de missie om iedereen muziek te laten maken, kracht bij te zetten, heeft MusiCare een doeboek voor scholen gemaakt. “Alle basisschoolleerlingen uit Vught krijgen dit MusiMoves DoeBoek. Hiermee willen we muziekonderwijs op scholen stimuleren. Er staan leuke opdrachten voor thuis in, maar ook tien lessen die op school gegeven kunnen worden. En leerkrachten krijgen een handleiding. Gelukkig reageren de scholen tot nu toe heel erg enthousiast. Maandag 7 juni reikt burgemeester Van de Mortel het eerste exemplaar uit aan een leerling van basisschool de Koningslinde. We hopen met het boek de drempel te verlagen om op scholen muziekles te geven.”

 

Reacties