Duurzaam leven tot in de dood

Foto: Natuurlijk Afscheid

Op donderdag 24 juni vindt in Velp (N-Br) van 13.00 tot 20.30 uur de Groene Uitvaart Inspiratiemarkt plaats in de prachtige kloostertuin van het Emmausklooster. De toegang is gratis. De bezoekers wandelen via een coronaproof wandelroute langs alle aanbieders van duurzame uitvaartdiensten en -produkten.

Duurzaamheid is hot: je wordt ermee doodgegooid. Maar wat als je duurzaamheid wérkelijk toepast op dood en afscheid?

Vanuit het idee dat we de aarde lenen van de generaties na ons, kunnen we niet om weloverwogen keuzes heen. De verantwoordelijkheid die we nemen bij leven, kunnen we ook nemen bij de dood. Toch is duurzaamheid vaak geen beslissende factor bij het regelen van een uitvaart. Nabestaanden zien zich geconfronteerd met zoveel (emotionele) regelzaken dat het afscheid van een dierbare minder groen is dan passend zou zijn. Er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen weten! Daarom organiseert uitvaartondernemer Bert Jansen Venneboer van Natuurlijk Afscheid uit Nuland een Groene Uitvaart Inspiratiemarkt onder de titel ‘Natuurlijke wending’. Hij heeft hiervoor de handen ineengeslagen met Heleen Litmaath van Granaatappel Ritueelbegeleiding uit Grave.

Natuurlijke wending

In de prachtige kloostertuin van het voormalig Kapucijnenklooster in Velp (N-Br) wandelt u coronaproof langs ruim 30 aanbieders van duurzame uitvaartdiensten en -producten. Op diverse plekken in de tuin nemen ritueelbegeleiders u mee in bijzondere afscheidsrituelen en u kunt genieten van biologische koffie, thee en versnaperingen op het terras van de Tea Lounge. In de kloosterkerk zijn lezingen en presentaties te volgen van innovators in de duurzame uitvaartbranche, zoals over natuurbegraven, kartonnen kisten (FAIR coffins) en de Living Cocoon (levende doodskist van mycelium).

Hella van der Wijst

Hella van der Wijst, bekend van TV-programma’s als De Wandeling, Het gevoel van de Vierdaagse en Ik Mis je, geeft twee keer een lezing over troost en de kracht van samen. Haar meest recente boek beschrijft de impact van de coronacrisis in de Brabantse dorpen. Uiteraard zullen haar boeken verkrijgbaar zijn, desgewenst met een persoonlijk opdracht van Hella.

Muziek in ’t kerkje

In het charmante Vincentiuskerkje dat aan de oprijlaan naar het klooster ligt, is een muzikaal programma te beleven. U kunt u onderdompelen in harpmuziek door Mechteld Karlien de Jongh met haar Erard concert harp uit 1818, gitaar en zang door Marij van der Boom uit Megen samen met Kornelis Lievense en de helende klanken van de klankschalen van Patricia Verbruggen.

Inspiratie voor alle zintuigen

Bezoekers kunnen te kust en te keur in gesprek gaan met de deelnemers en zich zeer breed informeren over duurzame uitvaarten. Maar dat niet alleen: er is ook van alles te dóen zoals een ritje op de rouwbakfiets, liggen in een kist, de vier natuurelementen ervaren aan de hand van rituelen en natuurlijke voorbeeldopbaringen – waarvan één op graszoden – bewonderen. En de kinderen mogen bij FAIR coffins aan de slag met (vinger)verf om de kartonnen kisten een heel eigen karakter te geven.

Aanmelden

De toegang is vrij en u hoeft zich voor de markt niet aan te melden. Voor deelname aan presentaties, concerten en rituelen is aanmelding wel verplicht gezien de anderhalve-meterregel. Aanmelden kan hier: https://natuurlijkafscheid.com/groene-uitvaart-inspiratiemarkt-aanmelden/

Route en parkeren

Parkeren bij het klooster is niet mogelijk, tenzij u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. De tuin is echter moeilijk toegankelijk voor minder validen. De beide kerken zijn wel toegankelijk.

Parkeren kan op het Pastoor van Den Hurkplein (bij de Lidl) in Grave. Vanaf daar is er een prachtige wandelroute naar het kloosterterrein (ca. 25 minuten lopen) of u kunt gebruik maken van de pendeldienst (€ 3,- retour, contant te betalen).

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Natuurlijk Afscheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen