‘Hup Holland Hup’ met Kleding- en Speelgoedbank

Foto: Kleding- en Speelgoedbank 's-Hertogenbosch eo

‘Hup Holland Hup, laat een kind niet in z’n hempie staan’. Met deze EK-campagne vraagt de Kleding- en Speelgoedbank ’s-Hertogenbosch e.o. aandacht voor kansarme kinderen. Hiermee speelt de organisatie in op de landelijke mediacampagne ‘Laten we het dáár eens over hebben’ van SIRE.

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de dertien kinderen in Nederland in armoede leeft. Ook in Den Bosch en omstreken leven veel gezinnen in armoede. Daarom vond de Kleding- en Speelgoedbank het weer eens tijd om van zich te laten horen. In de afgelopen negen jaar hielpen de vrijwilligers al duizenden minderbedeelde volwassenen en kinderen aan nieuwe kleding en schoenen, en sinds enige tijd ook aan speelgoed. Volgens bestuurslid Lonneke Voets verdient elk kind het om zorgeloos te spelen, een verjaardag te vieren of een feestje van vrienden te bezoeken. “Gebrek aan geld voor cadeautjes kan leiden tot sociale isolatie en pestgedrag bij kinderen en dat willen we koste wat kost verhinderen.”

Hulp

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Voedselbank, is de Kleding- en Speelgoedbank nog niet zo bekend. “Dat is jammer, want we zijn er om te helpen. Cliënten kunnen zich bij ons online aanmelden op vertoon van een verwijsbrief getekend door onder meer de gemeente, Farent, bewindvoerders, woningcoöperaties en de Voedselbank. Met de EK-campagne hopen we beter zicht- en vindbaar te worden voor iedereen die het moeilijk heeft. We begrijpen dat er vaak sprake is van schaamte, maar omdat we op afspraak werken kan je veilig en anoniem bij ons terecht. Hopelijk werkt dit drempelverlagend voor degenen die wel willen, maar niet durven aankloppen voor hulp.”

Huisvesting

De kledingbank bestaat sinds 2013 en is steeds verder gegroeid. “Omdat we huishoudtextiel en speelgoed aan ons assortiment toevoegden, hadden we behoefte aan meer ruimte. Inmiddels huren we vier panden aan de hand van een anti-kraakconstructie, maar het einde is in zicht omdat het complex binnenkort wordt gesloopt. We zijn daarom wederom op zoek naar een andere, betaalbare locatie in ‘s-Hertogenbosch. Het zou funest zijn als de Kleding- en Speelgoedbank door gebrek aan huisvesting het loodje legt. Juist nu onze hulp zo hard nodig is.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen