Waarschuwing: Misbruik vacatures uitzendbureau

Foto: Pixabay

De Fraudehelpdesk ontvangt meldingen van slachtoffers die gesolliciteerd hebben op een vacature via een vacaturesite. Het zou thuiswerkfuncties betreffen. In werkelijkheid wordt u opgelicht. Vaak gaat het om een functie als klantenservicemedewerker bij een provider of een functie voor inpakwerk. Dit zou worden geregeld via een uitzendbureau. De naam van het uitzendbureau wordt echter misbruikt en heeft er in werkelijkheid niets mee te maken.

Geïnteresseerden krijgen een WhatsAppbericht waarin wordt aangegeven dat zij direct zouden zijn aangenomen. In sommige gevallen volgt er daarna nog een sollicitatiegesprek via de telefoon.

Om het contract zo snel mogelijk in orde te maken, vraagt het bedrijf een kopie van een persoonlijk document (paspoort, rijbewijs, identiteitsbewijs) en een kopie van de bankpas. Ter controle van de bankrekening wordt gevraagd om €0,01 over te maken. Ook wordt gevraagd om via een link €4,95 te betalen voor een laptop.

Wie heeft betaald, heeft in werkelijkheid een abonnement afgesloten, en/of er wordt een telefoon gekocht of een bankrekening geopend op naam van de gedupeerde. Het uitzendbureau is nep.

In sommige gevallen geven slachtoffers aan dat zij alleen een kopie van een persoonlijk document en bankpas hebben opgestuurd. Daarna kregen zij in de gaten dat het fraude betrof. Het is niet bekend of er misbruik van de gegevens is gemaakt.

Advies
Reageert u op een vacature voor thuiswerken? Controleer of dit wel een echte vacature is. U kunt de gegevens van het genoemde uitzendbureau online opzoeken en bij hen navragen of zij deze vacature daadwerkelijk hebben openstaan.

Zou u aan de slag moeten voor een bepaald bedrijf? Zoek dan ook van dit bedrijf zelf de gegevens op en controleer of zij inderdaad deze vacature hebben uitstaan. Onthoud dat u voor een nieuwe baan niet eerst geld hoeft over te maken, ook niet om zogenaamd uw gegevens te verifiëren.

Meld dubieuze vacatures bij de Fraudehelpdesk.
Bent u op een vacature ingegaan? Heeft u betaald en is er een abonnement afgesloten, een telefoon gekocht of een bankrekening geopend? Raadpleeg de Fraudehelpdesk voor aanvullend advies.

Bron: Fraudehelpdesk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen