Dit weekend gaat de zomertijd weer in

Foto: Nieuws.NL

De lente is begonnen, het is weer tijd voor de zomertijd. In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart 2023 is het weer zo laat, dan moet je de klok weer één uur vooruit zetten. In de nacht van zaterdag 28 oktober naar zondag 29 oktober wordt de klok een uur terug gezet naar wintertijd.

Sinds 1981 schakelt jaarlijks eind maart de wintertijd over naar zomertijd en eind oktober weer terug naar wintertijd. In de jaren daarvoor waren de regels anders of werd de klok niet verzet.  Allereerst is het belangrijk om te weten dat wintertijd de standaardtijd is. Voor de eerste invoering van zomertijd was het dus altijd het hele jaar wintertijd. Sinds het ontstaan van zomertijd noemt men standaardtijd ook wintertijd.

Het doel van het verzetten van de klok is om gedurende het jaar de daglichtperiode beter overeen te laten komen met de tijden waarop de meeste mensen wakker zijn. Ook zou het energie (verlichting) besparen, maar dit effect is omstreden.

Energiebesparing
Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is. Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

Een ezelsbruggetje: In het VOORjaar gaat de klok één uur VOORuit.

Veel klokken gaan automatisch mee met de tijd, bijvoorbeeld op PC en telefoon. Maar vergeet ook niet de klokken/wekkers op magnetron, in de auto, en kinderkamers.

Cookieinstellingen