68e Hots Knots Rit gaat toch van start

Op zaterdag 10 februari 2024 zal in ‘s-Hertogenbosch toch weer een Hots Knots Rit worden verreden. Het is een traditionele carnavaleske autopuzzelrit waaraan ruim 120 versierde auto’s deelnemen en die op carnavalszaterdag plaatsvindt. Het is sinds 1954 een van de oudste tradities van het Oeteldonkse carnaval. Voor veel Oeteldonkers een bekend fenomeen.

In 2020 moest de rit vanwege het coronavirus worden afgelast. In 2023 verspreidde de pers berichten waaruit bleek dat aan de Hots Knots Rit definitief een einde was gekomen. Na 67 jaar was de organisatie op losse schroeven komen te staan. Door verschillende tegenslagen en het ontbreken aan opvolgers had het organiserende comité besloten dat het niet meer realistisch was om de organisatie van de Hots Knots Rit verder door te zetten.

Velen waren geschokt en teleurgesteld over de berichten. Dit jaar heeft een nieuwe groep vrijwilligers de organisatie van de Hots Knots Rit weer opgepakt. In juni is daarvoor een stichting opgericht.

Voorzitter Rob van Boxtel laat weten: “We zijn met een prachtige club vrijwilligers, allen ervaren Hots Knots Rit deelnemers, bezig zijn met de organisatie. Daarmee geven we een van de oudste tradities van het Oeteldonks carnaval weer vorm. Op carnavalszaterdag zal de 68e Hots Knots Rit weer verreden worden.”

Terugblik
In 1953 ontstond het idee bij de ‘Automobielclub de Hertogrijders’ om op de zaterdag voorafgaand aan carnaval een autopuzzelrit te organiseren. In die tijd werd er op de zaterdag, daags voor carnaval, weinig of niets gedaan. Vanaf 1954 werd de rit jaarlijks gereden en werden auto’s op carnavaleske wijze versierd aan de hand van een door de organisatie vastgesteld thema.

Dit resulteerde jaarlijks in hoogst opmerkelijke en verbazingwekkende creaties, zowel aan de start als langs de route. De afgelopen jaren vond die start plaats op De Parade bij de Sint Jan waar het startschot werd gegeven door carnavalsburgemeester Peer van de Muggenheuvel.

Twee keer werd de rit omgezet in een looptocht vanwege de crisis rond het Suezkanaal in 1956 en de oliecrisis van 1973. Ook in 2020 en 2021 hadden wereldwijde ontwikkelingen invloed op de Hots Knots Rit. Toen door Corona.

Nadat de rit in 2023 ook niet gereden werd zal in 2024 de start toch weer plaatsvinden op de Parade bij de Sint Jan.

Meer informatie op www.hotsknotsrit.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen