Francis baktip van de maand: Lamingtons

Foto: Han Hermkens - Fotostudio Image&Motion

Vandaag starten we op onze nieuwssite met de baktip (of kooktip) van de maand! Francis Kuijk gaat deze tips voor ons verzorgen. Francis was publiekslieveling en finalist van het 4e seizoen Heel Holland Bakt en woont in Kaatsheuvel.

Elke maand plaatsen we haar recept op onze site in de rubriek “Foodblog” en op onze Facebookpagina. De Foodblog rubriek gaan we het komende jaar verder uitbreiden. Meer informatie hierover volgt op binnenkort maar we beginnen uiteraard met het eerste recept van Francis! Ziet er heerlijk uit in ieder geval….

Beste lezers,

Het kiezen van het eerste recept voor deze nieuwssite is niet zo heel moeilijk. Het moet iets Australisch zijn! Ik vind het zo gaaf om iets van mijn “Aussie roots” te mogen delen…. leuk!

Hier vind je een recept voor Lamingtons. Deze traktatie is een gebakje dat bij de Aussies zo vertrouwd is als de speculaasjes voor wij Nederlanders. Het word geserveerd in theehuisjes, cafés en lunchrooms, staat in elke vitrine bij de bakker en is onmisbaar in de schoolkantines en verenigingen. Ja, ik ben er dus mee opgegroeid. Veel bakplezier!

LAMINGTONS (20 stuks)

 • 8 M-maat eieren
 • 240 g kristalsuiker
 • snufje zout
 • 215 g patentbloem
 • 25 g maïzena
 • 300 g geraspte kokos
 • 750 g poedersuiker
 • 50 g cacaopoeder
 • 20 g roomboter op kamertemperatuur
 • 180 ml melk

Voordat je begint; Voor dit recept heb je een biscuit nodig. Maak je biscuit en laat het minsten 24 uur ingewikkeld in de koeling staan, of nog beter, in de vriezer. Vers gebakken biscuit is bij dit recept niet erg handig omdat het te teer is voor de zware glazuur waarin het gedompeld word. Bevroren biscuit is niet alleen gemakkelijker snijden maar ook steviger om te dompelen.

Biscuit;
Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch.
Bekleed de bodem van een 20×30 cm rechthoekige bakvorm met een vel bakpapier. Let op! Je bakvorm NIET invetten.

1. Doe de eieren, suiker en zout in de kom van een keukenmachine voorzien van een garde opzetstuk. Mix op hoge snelheid tot het beslag lobbig is (en er lijntjes in kunt trekken). Giet het beslag in een groter kom.
2. Weeg de bloem en maïzena af in een kom en zeef de helft boven het beslag en spatel het voorzichtig om (“voorzichtig ” zodat u zo weinig mogelijk lucht verliest). Zeef de rest eroverheen en spatel het ook er doorheen.
3. Verdeel het beslag in de bakvorm en tik de vorm een paar keer voorzichtig op het aanrecht om de luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de biscuit in de oven in ongeveer 35 minuten gaar. (De biscuit is klaar als de cake terug veert wanneer u het lichtjes indrukt.)
4. Laat de biscuit ondersteboven op een rek koelen in het blik. Haal een mesje langs de kanten van de vorm en stort het biscuit uit op een vel bakpapier. Wikkel het in aluminiumfolie in en zet het in de koeling of vriezer.

Verder;
1. Snijd het biscuit in ongeveer 20 vierkante blokken.
2. Doe de poedersuiker en cacaopoeder in een kom en voeg hier de melk en boter aan toe. Verwarm het mengsel au bain-marie (in een schaal op een pan met water tegen de kook aan. Hang de schaal niet direct in het water!).
3. Doe de kokos in een lage schaal/kom. Dompel vervolgens de blokken biscuit in de chocolade en daar na in het kokos. Zet ze opzij om wat in te drogen.

TIPS!

 • Voor een luxere variant: als de chocolade glazuur om de Lamingtons wat ingedroogd is, snijd ze dan dwars doormidden en smeer er een laagje aardbeienjam en botercrème tussen.
 • Lamingtons kan je prima invriezen mits ze luchtdicht bewaard zijn.
 • Heb je geen rechthoekig bakvorm? Gebruik gewoon een ronde vorm, dan dompel je punten i.p.v. blokken 😊. Ook mooi! (Let op, je bakvorm niet meer dan 2/3 vullen met beslag.)

Wie is Francis

Francis Kuijk

De Nederlands-Australische Francis met haar Indische roots is een schoolvoorbeeld van wat iemand met passie en drive kan. Ze werd publiekslieveling en finalist van het 4e seizoen Heel Holland Bakt en is sindsdien volop bezig met ondernemen. Naast het geven van demo’s en workshops publiceert ze in 2017 haar eerste kookboek Francis Bakt & Kookt Thuis, is huischef in Omroep Brabant’s praat- en kijkprogramma Brabants Bont en is de afgelopen twee seizoenen vaste gast geweest bij het TV programma van Omroep Max, Tijd Voor Max. Ze is recentelijk begonnen met haar Deliciously Healthy Tour waar ze mensen in het bedrijfsleven laat zien en proeven dat gezond eten ook lekker kan zijn.

Zelfontwikkeling, proactief zijn en het beste uit jezelf halen vindt ze belangrijk. Vanuit haar eigen ervaringen inspireert ze mensen om talenten en passie te ontdekken en lef te hebben om daarmee aan de slag te gaan.

Francis is een mensen-mens. Samen zijn en koken voor haar gezin, familie en vrienden is haar ultieme zondag middag.

article
81812
Francis baktip van de maand: Lamingtons
Vandaag starten we op onze nieuwssite met de baktip (of kooktip) van de maand! Francis
https://den-bosch.nieuws.nl/nieuws/81812/francis-baktip-maand-lamingtons/
2018-08-22T19:42:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/156/2018/08/22194318/Fransis-kookt-lemington-lr.jpg
Nieuws