112

Meldkamer Oost-Brabant officieel geopend

Foto: Bram Saeys/HH

Op vrijdag 17 mei is de Meldkamer Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch officieel geopend. Deze meldkamer is ontstaan uit de samenvoeging van de meldkamers Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

Op dinsdag 9 april heeft de Meldkamer Oost-Brabant al succesvol intrek genomen in het vernieuwde pand Den Bosch. Met de verhuizing naar ’s-Hertogenbosch is de Meldkamer Oost-Brabant de tweede meldkamer die aangesloten is op de landelijke IV/ICT-infrastructuur van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) en daarmee een belangrijke stap op weg naar dit netwerk van meldkamers.

Landelijk netwerk

Ambulancezorg, brandweer, politie en Koninklijke Marechaussee werken straks in een netwerk van tien samenwerkende meldkamers, die elkaars taken kunnen overnemen als dat nodig is en 24/7 beschikbaar en bereikbaar zijn. Dit netwerk van meldkamers draagt eraan bij om nu en in de toekomst burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de ambulancezorg, brandweer, marechaussee en politie beter te faciliteren bij hulpverlening en bij bestrijding van crisis en rampen. Begin 2023 moet dit netwerk van meldkamers, dat door de politie wordt beheerd, er zijn.

Betere dienstverlening

Dit netwerk van samenwerkende meldkamers zorgt ervoor dat straks alle meldkamerlocaties in het land heel snel informatie met elkaar kunnen uitwisselen, beter bereikbaar zijn op piekmomenten en elkaar kunnen bijstaan als een meldkamer onverhoopt uitvalt en betere dienstverlening aan de burger.

Meldkamer en RCC bundelen krachten op nieuwe locatie

In januari 2018 werden de Meldkamers Brabant-Zuidoost en Brabant-Noord formeel samengevoegd tot één Meldkamer Oost-Brabant. Deze opereerde tijdelijk vanuit de oorspronkelijke meldkamerlocatie van Brabant-Zuidoost in Eindhoven, zodat ondertussen het pand in Den Bosch verbouwd kon worden tot een toekomstbestendige meldkamer voor de gehele regio. Niet alleen is het gebouw ingericht voor de Meldkamer, ook het Regionaal Coördinatie Centrum van de Veiligheidsregio Brabant-Noord gaat bij grootschalige incidenten vanuit het pand werken. Een bundeling van krachten!

Foto: Bram Saeys/HH

  • Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met onze gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen