Gouden skiseizoen voor slechtziende Maaike

Foto: Maaike Bennink

Tijdens de revalidatieperiode suggereerde een vriendin om ook mee te gaan skiën met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging, de NVSV. “Dag één op de babypiste was echt een drama. Ik had helemaal geen ski-ervaring. Maar ik ken geen angst en had de smaak te pakken. Binnen een week stond ik op de rode piste! “

Slalom skiën met buddy

Nu, 5 jaar later, skiet ze op topniveau. Dat doet ze met behulp van een buddy. “Ik heb geen gevoel voor snelheid. Meestal zie je snelheid door je zicht maar dat heb ik natuurlijk niet. Mijn buddy skiet vlak voor mij en geeft precies aan hoe de piste eruitziet: hoe de condities zijn; is het losse sneeuw, ijs, hobbelig, stijl, vlak.”
Samen met mijn buddy ski ik internationale slalom- en reuzenslalomwedstrijden. Mijn buddy geeft precies aan hoe het parcours eruitziet dus wanneer ik naar links moet, wanneer ik naar rechts moet. We communiceren door middel van een microfoon en een oortje.”

De afgelopen tijd heeft Maaike het heel druk gehad. Het skiseizoen is net afgelopen; begin november is Maaike gestart met twee internationale wedstrijden en twee Europacups, allemaal slalomwedstrijden waarbij ze drie keer goud won. Eind maart sloot Maaike het seizoen af met twee keer goud in Meribel, Frankrijk en tot slot nog één keer goud op het nationaal kampioenschap in Nederland.

Eigen bedrijf Bennink Sportmassage

Nadat Maaike van de een op de andere dag niet meer kon zien, moest ze haar baan als verpleegkundige opgeven. Ze liet zich omscholen tot sportzorgmasseur en inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, Bennink Sportmassage. Ze behandelt (top) sporters op locatie of in haar eigen praktijk in Den Bosch en daarnaast geeft ze stoelmassages bij bedrijven. Onlangs rondde ze bovendien de vervolgopleiding tot massagetherapeut af; een meer gespecialiseerde 4-jarige HBO opleiding.

Weer lezen met de OrCam

Twee jaar geleden werd Maaike door Annemiek van Munster uitgenodigd voor een demodag van de OrCam: een kleine minicamera op een brilmontuur die teksten voorleest. De kennismaking beviel goed: “Ik wilde hem gelijk mee naar huis nemen.” De OrCam zou Maaike enorm helpen bij haar studie. Boeken kun je laten inlezen maar dat kost heel veel tijd: het duurt drie maanden voordat je ze als audiobestand terugkrijgt. Maaike was de eerste persoon die de OrCam aanvroeg bij haar zorgverzekeraar. Het kostte een aantal brieven om haar zorgverzekeraar te overtuigen van de meerwaarde van het apparaat: meer onafhankelijkheid en het oppakken van haar studie. En het lukte met behulp van de zorgverzekeraar!

“Nu kan ik weer zelf boeken lezen, mijn post openmaken, informatie op de OV-borden checken en gezichten herkennen. En dat op het moment dat ik dat wil! In de supermarkt kan ik de verpakkingen en receptenkaartjes lezen, zonder daar heel veel moeite voor te doen. Ik doe gewoon mijn OrCam op, wijs naar de tekst die ik wil lezen en de OrCam leest het voor.”

De OrCam is praktisch, gemakkelijk mee te nemen, overal inzetbaar en veel meer dan een hulpmiddel. Nu Maaike anderen niet meer hoeft te vragen om haar post open te maken, iets voor te lezen of de weg te wijzen, hierdoor heeft Maaike een groot deel van haar vrijheid terug.

Meer weten over Maaike?

Maaike heeft een eigen stichting genaamd de “Maaike Bennink Foundation” en door deze sponsorgelden kan ze haar topsport betalen: www.maaikebenninkfoundation.nl

Meer weten over de OrCam? Contact Maaike van Zuilen, [email protected] / 06 456 32 117

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen