Reanimeren op wedstrijd niveau op Venticare Live

Foto: Venticare

Kun je ook de beste zijn in reanimeren? En hoe wordt dit dan getoetst? Dit jaar strijkt hét congres voor de acute zorg – Venticare Live – voor het eerst neer in ’s-Hertogenbosch. Dit evenement dat al jaren zowel in Nederland als België zijn sporen heeft verdiend, staat vooral bekend vanwege de reanimatiecompetitie (zowel kinderen als volwassenen). Het is dit jaar op 4 en 5 juni.

Naast een breed en multidisciplinair programma, voor en door deskundigen uit binnen- en buitenland, wordt 1931 Congrescentrum dit jaar het strijdtoneel voor de Reanimatiebokaal 2019. Diverse teams (voorgeselecteerd uit verschillende ziekenhuizen) strijden met alles wat zij in hun mars hebben om zichzelf het beste reanimatieteam te mogen noemen. Een reanimatie van een mens – jong of oud – is iets dat hoort bij het vak van de acute zorg professional. Een reanimatie kent vele oorzaken, diverse settingen en iedere reanimatie brengt een andere emotie met zich mee. Maar in de basis zijn ze eigenlijk allemaal hetzelfde.

De reanimatiezorg is in Nederland van een hoog niveau, maar waardoor? Juist doordat deze manier van behandelen veel en vaak met elkaar wordt getraind. En juist door verschillende scenario’s met verschillende zorgprofessionals te oefenen, verbetert de kwaliteit van de reanimatiezorg nog meer. De teams worden beoordeeld door een jury en krijgen uitgebreid feedback op hun handelen. Het doel is leren van fouten om de spoedzorg nog meer te verbeteren. De gedachte is dat de deelnemers het niveau en de kwaliteit van de reanimatiezorg in hun eigen organisatie verhogen. Op die manier dienen we daarmee een belangrijk maatschappelijk belang.

Nadelige effecten van nachtdiensten

Een ander onderdeel van Venticare Live is de Kennisquiz. Deelnemers uit alle facetten van de acute zorg worden getoetst op hun parate kennis. Welk ziekenhuis gaat er dit jaar met de eerste plek vandoor? Tijdens Venticare Live 2019, komen zo’n 1000 medewerkers vanuit de verschillende disciplines samen. Voor twee dagen vol presentaties en workshops. Het zijn voornamelijk gespecialiseerde verpleegkundigen van afdelingen intensive care, spoedeisende hulp, hartbewaking, ambulance en intensive care afdelingen voor zuigelingen en kinderen. Ruim 90 sprekers vullen op 4 en 5 juni 1931 Congrescentrum om tijdens 100 verschillende presentaties de achterban bij te scholen in alle nieuwe facetten van de medische wetenschap. Dit jaar is er speciale aandacht voor de werkdruk van de verpleegkundigen en de fysieke en mentale aspecten van onregelmatig werken. Hoe gaan zij hiermee om en hoe kunnen zij of hun werkgever de nadelige effecten van bijvoorbeeld nachtdiensten verminderen?

Kennisdeling

De stichting Venticare is een ideële organisatie die zich toelegt op (bij)scholing van medewerkers die werkzaam zijn op het gebied van de acute zorg met het accent op praktische implementatie van de kennis. Het doel van deze door verpleegkundigen in het leven geroepen stichting is simpel. Hoe houden we elkaar geïnformeerd, up-to-date en hoe leren we van elkaars ervaringen? Dat kan alleen door continu met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die ertoe doen, door kennis met elkaar te delen, of het nu gaat om basiskennis of de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Met het jaarlijks tweedaags congres en een eigen uitgegeven vakblad worden de ontwikkeling binnen de acute zorg op de voet gevolgd en in kaart gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen