75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend

Foto:

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we in heel Europa dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Nederland starten de activiteiten dit najaar. Reden voor de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, om zijn collega ambassadeurs uit te nodigen om op 29 augustus samen in het teken van ‘vrede en vrijheid’ te fietsen langs bijzondere locaties van de Liberation Route Europe in Noord-Brabant en Gelderland.

Collega-ambassadeurs en diplomatieke vertegenwoordigers uit België, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Polen en Duitsland hebben hun deelname inmiddels toegezegd aan deze ‘Ambassadors Cycling Tour’. Door een deel van de Liberation Route samen te fietsen, willen de ambassadeurs laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en een voortdurende inspanning van ons allemaal vereist. Ook brengen zij hiermee een eerbetoon aan de veteranen die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Voor de Stichting Liberation Route Europe, dat de tour organiseert, heeft deze fietstocht ook een sterke symbolische betekenis: mensen uit verschillende landen
bijeenbrengen, die ieder vanuit hun eigen perspectief naar het verhaal over de Tweede Wereldoorlog kijken. In de kroonjaren 2019/2020 wordt daar met partners uit binnen- en buitenland, waaronder Brabant Remembers en Gelderland Remembers, via de grootschalige internationale herdenkingscampagne ‘Europe Remembers’ invulling aan gegeven.

Eerbetoon

Tijdens de ‘Ambassadors Cycling Tour’ zullen de ambassadeurs en andere deelnemers worden geïnformeerd over ‘Operation Market Garden’ en krijgen ze de kans om op locatie van verschillende persoonlijke oorlogsverhalen kennis te nemen. De dag begint bij het Nationaal Monument Kamp Vught, een herinneringscentrum en museum op het terrein van het voormalige concentratiekamp Herzogenbusch. De groep reist vervolgens naar het Museum Bevrijdende Vleugels in Best, dat het boeiende verhaal vertelt over de bevrijding van Zuid-Nederland. De deelnemers zullen ook stoppen bij de boerderij Paulushoef, waarvan de grote witte letters als leidraad dienden voor parachutisten van ‘Operation Market Garden’. Na een stop in Veghel gaat de route verder in Gelderland, waar de nieuwbouw van het Vrijheidsmuseum wordt bezocht. Groesbeek is ook de locatie van één van drie Canadese oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. De tour eindigt in Nijmegen, waar de ambassadeurs deelnemen aan de Sunset March, een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde soldaten die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Aan het einde hiervan herdenken de ambassadeurs tijdens een korte ceremonie al degenen die offers hebben gebracht voor de
vrijheid van de betrokken landen en voor de bevrijding van Nederland 75 jaar geleden. Dit vindt plaats bij het monument ‘De Waaloversteek’.

De ‘Ambassadors Cycling Tour’ is een initiatief van de Amerikaanse ambassade en de Stichting Liberation Route Europe en wordt ondersteund door Brabant Remembers, de Provincie Gelderland, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en vfonds (het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen