Brabantse radiomakers starten programma voor aan huis gekluisterde ouderen

Foto: Frans Pelders

Een groep Brabantse radiomakers maakt een programma voor ouderen (zeventig plussers) die vanwege het coronavirus aan huis zijn gekluisterd. De eerste proefuitzending van Radio Kras wordt op dinsdag 14 april uitgezonden via de Bossche seniorenomroep ORVA, en is ook achteraf te beluisteren als podcast op www.radiokras.nl. De reguliere uitzendingen worden vanaf dinsdag 21 april uitgezonden.

Radio Kras is daarna wekelijks van 12 tot 13 uur te beluisteren; één of twee uitzendingen voor bewoners van de regio Den Bosch, en een of twee voor de regio Eindhoven. “Wat we hier vooral mee willen bereiken, is de sociale isolatie van ouderen doorbreken”, aldus initiatiefnemer Jaap Klink van Broed. “Bewoners van woonzorgcentra hebben al vaak te maken met eenzaamheid, maar door de noodzakelijke coronamaatregelen is de situatie nog nijpender geworden. Er kunnen geen gezamenlijke activiteiten meer worden georganiseerd, zelfs samen eten zit er niet meer in. Bewoners mogen geen bezoek ontvangen. Veel ouderenorganisaties zijn daarom op zoek naar manieren om deze doelgroep toch te bereiken. Bij Broed werden we gevraagd om hierover mee te denken; met Radio Kras kunnen we voor afleiding en inspiratie zorgen.”

De initiatiefnemers stellen een redactie samen van ouderen, die mee gaan helpen met het invullen van het format van de uitzendingen. Joost van Pagée: “Muziek uit de periode 1950-1980 zal als rode draad door de programma’s heen lopen. Ook komen er vaste (lokale) items terug, zoals gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum, een virtueel bezoekje aan het verpleeghuis of kinderen die gedichten en verhalen voorlezen aan hun opa’s en oma’s. Daarnaast is er ook ruimte voor verzoeknummers die door steeds wisselende Brabantse muzikanten live worden gespeeld. Elke uitzending willen we een aflevering laten horen van een hoorspel dat speciaal is geschreven voor dit programma, maar ook wellicht  korte literaire fragmenten voorgedragen door schrijvers en korte audio documentaires. We hebben een aantal Brabantse schrijvers bereid gevonden om columns in te spreken over het leven tijdens deze crisis, waaronder in ieder geval Lucas de Waard.

De pilot uitzending is op dinsdag 14 april om 12 uur te beluisteren via de seniorenomroep ORVA, die online te beluisteren is via orva.nl en in de regio Den Bosch, Heusden, Oss, Veghel, Uden en Boxtel te ontvangen is op kanaal 43 op Ziggo. Ook kun je alle afleveringen beluisteren via www.radiokras.nl. Vanaf mei hopen we ook in de regio Eindhoven te gaan uitzenden.

Radio Kras wordt mede mogelijk gemaakt met bijdragen van: Cultuurfonds Noord-Brabant, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Hermes Cultuurfonds en enkele private investeerders. Overige financiers worden gezocht en geworven.

Initiatiefnemers

  • Jaap Klink is initiatiefnemer, aanjager en bruggenbouwer. Hij zorgt voor de connecties en verbindingen lokaal, regionaal en provinciaal.
  • Joost van Pagée is de projectcoördinator.
  • Stan van Herpen is projectleider Eindhoven.
  • Weerthof & Pagée (Michiel van de Weerthof en Joost van Pagée) vormen samen met makers Stan Gonera & Floor Snels (o.a. Radio Brugwachter) en Publikators uit Eindhoven: Tony Hoffa, Ilse Meulendijks en Anna van Ludwig, de redactie.
  • De artistieke eindverantwoordelijkheid ligt bij Weerthof & Pagée.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen