Zorgen over lichte toename ziekenhuisopnames in onze provincie

Foto: Kees Vos Fotografie

Brabantse ziekenhuizen zien het aantal nieuwe patiënten met het coronavirus de laatste dagen weer wat stijgen. “Dat baart ons veel zorgen”, zegt een woordvoerder van het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). “Veel mensen lijken te denken: het is over, we kunnen weer de hort op. Maar de strijd is nog niet gestreden.”

Woensdag werden 80 nieuwe patiënten opgenomen met longklachten die duiden op het coronavirus, of bij wie het virus al was geconstateerd met een test. Sinds zaterdag, toen het om 61 mensen ging, is er weer een licht stijgende lijn.

Het aantal nieuwe opnames is overigens nog wel een stuk lager dan eind maart. Op 23 maart registreerden ziekenhuizen in de provincie liefst 280 nieuwe patiënten. NAZB wijst er echter op dat een vermindering van het aantal coronapatiënten hard nodig is om de reguliere zorg weer goed op te starten. “Alleen al hier in Brabant wachten 45.000 patiënten nu op hulp”, zegt de woordvoerder. Ook de druk op zorgpersoneel is zeer groot.

De ziekenhuizen manen iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen te houden, zoals afstand bewaren tot anderen en vaak de handen wassen. “Prima als mensen de deur uitgaan, maar houd wel die anderhalve meter afstand aan”, zegt de woordvoerder van NAZB.

Voorzitter van het netwerk Bart Berden, tevens bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, ziet “een donkere wolk” boven de zorgsector in Brabant. Ook Limburg en Zuid-Holland kunnen het volgens hem nog moeilijk krijgen als er een tweede coronagolf komt. Berden maakt zich zorgen over zijn personeelsleden. “Die kunnen deze prestatie niet nog een keer leveren”, verwoordde hij zijn vrees in een interview met radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1. “Een tweede piek zal veel ongunstiger verlopen, die kunnen wij niet zomaar aan.”

De ziekenhuisvoorzitter zegt dat er “een rantsoen zal moeten komen op zorg”. Hij bedoelt dat ziekenhuizen scherpe keuzes moeten maken. Zo zouden bijvoorbeeld controles na operaties geschrapt kunnen worden. Er zit ook een ethische kant aan: “Geef je de zorg aan coronapatiënten voor wie de uitkomst niet zeker is, of geef je die aan een patiënt voor wie de prognose zeker gunstig is?”

Volgens Berden is het zeker nog geen tijd om de “intelligente lockdown” te beëindigen, meer eropuit te gaan of bijvoorbeeld kapperszaken te openen. Dat de basisscholen weer opengaan, is volgens hem wel “een heel verstandige keuze”. Wat hem betreft is overtuigend bewezen dat kinderen slechts een klein risico op besmetting lopen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. Dat zijn er 21 minder dan op woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 754 in Nederland, 22 minder dan woensdag. Verder verblijven 29 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje meer dan woensdag, doordat iemand naar Duitsland is overgebracht. Daarnaast liggen er 432 mensen met andere aandoeningen op de intensive care. Het LCPS is daar blij mee, omdat het betekent dat de reguliere zorg weer op gang komt

Het coronavirus heeft nu zeker 4795 Nederlanders het leven gekost. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn 84 nieuwe meldingen binnengekomen over overleden patiënten. In de officiële registratie staan alleen mensen die positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is daarom waarschijnlijk beduidend hoger. Ook worden sterfgevallen vaak een of meerdere dagen later doorgegeven door de GGD’s.

Het RIVM kreeg 84 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19. Deze cijfers kunnen eveneens iets achterliggen op de realiteit. En ook hier gaat het om aangetoonde gevallen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen