Oplichters sturen valse ‘PostNL’-verzendbevestigingen om aan bankgegevens te komen

Foto: Pixabay

Klanten van negen banken zijn doelwit van een professionele phishingcampagne uit naam van PostNL waar valse verzendbevestigingen een rol in spelen. Sinds een groot deel van Nederland thuis werkt vanwege het coronavirus zijn we massaal aan het bestellen geslagen: PostNL heeft het al weken ontzettend druk. Helaas weten oplichters daar misbruik van te maken.

De meest recente melding betreft een valse verzendbevestiging die afkomstig is van het nummer +31 6 37 42 40 56. Omdat er vermoedelijk gebruik wordt gemaakt van goedkope wegwerpmobieltjes met losse prepaid simkaarten, wordt er binnen een dag of wat weer een ander nummer gebruikt.

De sms bevat de volgende tekst: ‘Uw pakket is verzonden. Volg uw bestelling via deze link: bit.ly/-PostNL-‘. Het uitgangspunt zal zijn dat de kans zeer groot is dat je inderdaad op een pakketje zit te wachten en dat je daarom eerder besluit om het linkje te openen.

Wat zit hier precies achter?
Nou, wie Opgelicht?! volgt, weet inmiddels wel dat een sms’je van een onbekend nummers met een vreemd linkje erin zelden goed nieuws is. Ook nu is dat niet anders. Volgen we deze link, dan belanden we op het domein postnl-ontvangen.shop/postnl/PostNL.html.

Trekken we de historie van deze domeinnaam na, dan zien we dat deze pas sinds 17 mei bestaat, dat het IP-adres zich in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bevindt en dat aanvullende informatie over de eigenaar vakkundig is weggemoffeld. Dat laatste punt is zeker in combinatie met de aanmaakdatum reden om er met een argwanende blik naar te kijken.

Bron: Opgelicht?!

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Reacties