Een avond in coronaproof Mainstage

“Meneer, u mag over het pad blijven lopen” zegt de gastheer tegen de man die tussen de stoelen schuifelt om z’n plek te vinden. De zaal stroomt langzaam vol. Dat gaat via verschillende ingangen naar gangpaden naar genummerde stoelen, die met 3 aan elkaar staan. 

Het lijkt even zoeken maar overal staan gastheren die niet wachten tot iemand wat vraagt maar de mensen actief toespreken. Het went snel want ook bij de ingang van het complex worden de kleine stromen aan bezoek al vanaf het begin gescheiden. Het is duidelijk: om een virus zich niet hier te laten verspreiden gebeurt dat met de bezoekers.  De blokken van 3 stoelen staan zo’n twee meter uit elkaar en ritmisch worden steeds stoelen leeggehouden.

Voordat de voorstelling begint ( vanavond is Herman van Veen te gast) klinken de instructies: 1,5 meter afstand houden, blijven zitten, niet meezingen.  Een pauze is er niet maar voorafgaand aan het concert kan in de zaal een drankje gekocht worden dat je mee mag nemen naar je plaats.

Het licht dooft en de maestro betreedt het podium : “ Ik ben 75 jaar geleden geboren dus ik ben bijna op de helft. “ De toon is gezet: de man zingt, danst, verhaalt en musiceert met zijn band er op los.  Geen woord over Corona, Covid 19 … het RIVM bestaat anderhalf uur niet terwijl het nooit zo makkelijk was om je aan de voorschriften te houden.

Tot klinkt : “u mag via dezelfde weg als u kwam nu de zaal verlaten…” En je merkt dat blijven hangen met een drankje niet echt kan. Mensen vertrekken naar de Verkadefabriek of  het centrum.

Mainstage zal de komende jaren veel grotere producties overnemen die normaliter in het Theater aan de Parade te zien waren geweest. Ook evenementen als het Oeteldonkse Kwekfestijn zullen hier plaatsvinden.   Het werd 6 september jl geopend en is het eerste grootschalige 1,5 meter theater van Nederland. In samenwerking met Theater aan de Parade wordt onder de noemer “Cultuurstad Theaters”  een podium gecreëerd voor een publiek van maximaal 1000 mensen. Zo lang als nodig is met alle maatregelen om een coronaproof theater genoemd te kunnen worden.  Ook met een volle zaal kan dat met voldoende ruimte   Op deze manier kan de cultuurhonger van Bosschenaren maar ook mensen uit de regio o.a. hier gestild worden.  Op het programma staan o.a. voorstellingen van Guido Weijers, Kovacs,  Gerard van Maasakkers, Frans Bauer en K3.

Meer info: https://www.mainstage.nl/

Tekst en foto’s Kees Vos Fotografie

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Reacties