D66: aanpak toename dak- en thuislozen

Foto: Pixabay

Het aantal daklozen in Nederland is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld naar bijna 40.000. D66 ziet in ’s-Hertogenbosch eenzelfde patroon en maakt zich zorgen. De partij vraagt het college van B en W om extra maatregelen gericht op preventie en huisvesting. Ook vindt D66 dat het te snel is om de twee dag- en nachtopvangen in de stad al begin 2022 samen te voegen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorig jaar dat het aantal daklozen in Nederland in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld is naar bijna 40.000. Het aantal dakloze jongeren tussen de 18 en 30 jaar is in de afgelopen tien jaar zelfs verdrievoudigd. “Wij zien op straat en krijgen signalen uit de stad dat ook in ’s-Hertogenbosch het aantal daklozen in die periode sterk is toegenomen. Niet enkel in de binnenstad, maar juist ook in de wijken rondom de binnenstad. Dat baart ons zorgen. We willen juist dak- en thuisloosheid zoveel mogelijk voorkomen. Door een aanpak gericht op preventie en huisvesting”, aldus raadslid Annemarie Hoog Antink.

Het rijk heeft in juni 200 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Onder meer voor extra woonplekken met begeleiding voor deze doelgroep. D66 vraagt het college of het al een plan van aanpak bij het rijk heeft ingeleverd en welke extra maatregelen zij gaan nemen.

Gezien de huidige woningcrisis en de forse toename van het aantal dak- en thuislozen is D66 minder optimistisch over het realiseren van voldoende extra woonplekken in ‘s-Hertogenbosch. “Temeer omdat het hostel in Zuid en de Voorziening voor Langdurig Verblijf niet van vandaag op morgen gerealiseerd zijn. Wij zijn dan ook sceptisch over het voornemen van MO Den Bosch en Novadic Kentron om begin 2022 ’t Inloopschip aan de Hinthamerstraat te sluiten en nog één opvang aan de Oranje Nassaulaan over te houden voor dak- en thuislozen in ’s-Hertogenbosch.” De partij vraagt het college om een pas op de plaats te maken en vraagt of het alternatieven ziet. Ook vraagt de partij om de beheersgroep rondom de opvang aan de Oranje Nassaulaan weer nieuw leven in te blazen. Dit om de overlast van de opvang voor de buurt te beperken en de leefbaarheid te verbeteren.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen