Fotografen Leonie Gossens en Monja van Deurzen presenteren onder detitel Mind Y/OUR Bloody Business de voorlopige neerslag van hun fotografisch onderzoek en gemaaktewerk rondom leven met endometriose en de impact van het meemaken van een miskraam. Naast eenexpositie in de Bossche Melkfabriek organiseren zij op 30 mei een expertmeeting rond ‘baarmoederzaken’
Mind Y/OUR Bloody Business is een vriendelijke doch dringende en urgente uitnodiging met een kwinkslag.Er vloeit geen bloed en ook aan het maken van de tentoongestelde werken is geen druppel bloed te pasgekomen. Maar bloed is wel een van de meest besproken èn beladen onderwerpen als het gaat ombaarmoederzaken.
De twee makers zijn persoonlijk ervaringsdeskundigen, maar daarnaast professionele makers engemotiveerd om met hun beeldtaal een zo breed mogelijke groep vrouwen en hun ervaringen terepresenteren. In alle eerlijkheid en rauwheid die daarbij nodig is, maar waar nodig met zachtheid enimmer bedachtzaam.
De fotografen willen met hun werk het gesprek openen en de dialoog aangaan over baarmoederzaken.Hoe kunnen we deze onderwerpen meer zichtbaar maken, uit de taboesfeer halen en hetgespreksonderwerp erover normaliseren en concretiseren? Waarbij het niet gaat om de tegenstellingtussen man en vrouw, maar om een gelijkwaardig, open en realistisch gesprek over de gezondheidszakenwaar vrouwen mee te stellen hebben en we nog veel over te leren en bespreken hebben.
Voorafgaand aan de opening organiseren de makers op vrijdagmiddag een Expertmeeting in deexpositieruimte: hier creëren de makers ruimte voor herkenning, reflectie en dialoog.Welke aspecten zijn onderbelicht, waar is sprake van stereotypering, taboe, gebrek aan kennis ofmisinformatie, zowel in taal als in beeld? Wat is lastig onder woorden te brengen en in beeld te vangen(hoe verbeeld je iets dat er niet meer is, of verdriet)? Op welke manieren kunnen de verschillendebetrokkenen het thema meer en anders onder de aandacht brengen? Wat kan eenieder vanuit de eigen rolbijdragen: maker, zorgprofessional en/of als ervaringsdeskundige/lotgenoot. Wat is hiervoor nodig, welkebeeldtaal, tools en kanalen?
Gossens en Van Deurzen trappen de expertsessie af met een inkijkje in hun projecten en drijfveren ombaarmoederzaken onder de aandacht te brengen. Met haar documentaire werk wil Van Deurzen hetmaatschappelijk gesprek over vrouwengezondheid bevorderen. Gedurende de expertsessie spreekt ze overde stand van zaken rondom vrouwengezondheid en over endometriose in het bijzonder. Dezevrouwenziekte treft 1 op de 10 vrouwen in Nederland maar blijft voor velen onzichtbaar.Ervaringsdeskundige Caroline Vos zal vanuit haar perspectief delen hoe het is om met endometriose televen.Gossens toont haar conceptuele fotografie project 'Ik Mis’. Het werk is ontstaan als antwoord op haarvraag hoe je het onzichtbare proces en de impact van zwangerschapsverlies kunt verbeelden. Zeexperimenteerde met verschillende visuele strategieën om het verdwijnen in tijd en ruimte teonderzoeken en vastleggen. Terwijl minimaal 1 op de 4 zwangerschappen eindigt in een miskraam(wanneer vroege miskramen worden meegeteld) en de maatschappelijke impact toch als enorm magworden bezien, valt te stellen dat dit onderwerp marginaal vertegenwoordigd is in de kunstgeschiedenis enzelfs de hedendaagse beeldende kunst en fotografie. Het werk van Gossens wordt geïntroduceerd doorMiriam van Kreij die beelden van Gossens toont bij de blogs op haar website voor lotgenoten enzorgprofessionals .
Tijdens de expertsessie wordt een breder beeld geschetst van baarmoeder gerelateerde onderwerpendoor samen te werken met filmmakers Evy Hachmang en Janna Stolp, auteur Nannette Poortinga,zorgprofessional Mirjam van Kreij en ervaringsdeskundig.
Evy Hachmang laat fragmenten zien uit haar film ‘Ik ben bij je’ uit 2024 en vertelt over haaronderwerpkeuze en motivatie voor dit project. ‘Ik ben bij je’ is een korte documentaire die het verhaalvertelt van Maaike en Thijs, een jong stel dat geconfronteerd wordt met het verlies van hun stilgeborenzoon, Raf. Gedurende de expositie kunnen bezoekers de trailer en fragmenten uit deze documentaireverder bekijken. Nannette Poortinga draagt voor uit haar boek ‘Je kan tenminste zwanger worden – en water nog meer niet (of wel) helpt na een miskraam’, vertelt over haar kunstenaarschap en modereert een vande dialoogsessies. Van Janna Stolp worden fragmenten uit haar documentaire 'Maar je was er wel'getoond; hierin vertellen drie vrouwen over de verwerking van hun miskramen. ‘Op hen had het veelimpact, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Maar het gaat erom dat je iemand niet kan vertellen hoedie zich moet voelen. 'Hoe ga je om met het ongemak van iemand die verdrietig is?’Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland, coach en trainer van zorgprofessionals deelt dezemiddag haar inzicht over het nut en de kracht van beeldtaal bij communicatie over baarmoederzaken enmodereert een van de dialoogsessies. De dialoogsessies worden verder begeleid doorervaringsdeskundigen als Natascha Dost, coach en maker van zelfzorg publicaties over miskramen enCaroline Vos deelt haar ervaring over leven met endometriose.
De expertsessie is gericht op makers, lotgenoten en zorgprofessionals die ervaringen willen uitwisselen ènandere belangstellenden die de onderwerpen steviger op de kaart willen zetten. Vrijdag 30 mei wordt om16.30 uur afgesloten met een vernissage waar deelnemers aan de expertmeeting samen met anderegeïnteresseerden de expositie kunnen bekijken en nog verder met elkaar in gesprek kunnen.De expositie is het hele weekend te zien en is gericht op en relevant voor, zoals auteur Nannette Poortingahet treffend omschrijft, iedereen die weleens in een baarmoeder heeft gezeten.
Fotografie Expositie: 30 mei t/m 1 juni 2025
Kunstruimte De Melkfabriek ’s-HertogenboschVernissage vrijdag 30 mei 16.30 uur
Zaterdag en zondag 12.00-18.00 uur
Expertmeeting:
30 mei 13.00 - 16.15 uurKunstruimte De Melkfabriek ’s-HertogenboschLeonie Gossens & Monja van Deurzen https://www.leoniegossens.com/mindyourbloodybusiness