Monument onthuld voor slachtoffers Abeelenstraat

23 okt 2021, 11:46 Nieuws
abeelenstraat 002 2
Lisette Broess-Croonen

Bij het speelpleintje aan de Abeelenstraat in Den Bosch, is vrijdag een bijzonder monument onthuld. Op panelen rondom het veldje wordt het vergisbombardement van zevenenzeventig jaar geleden herdacht.

Tijdens gevechten om de bevrijding van de stad raakt een geallieerde bommenwerper in het ongerede. Hij moet zijn bommen laten vallen en een aantal daarvan komt neer op drie huizen aan de Abeelenstraat. De drie gezinnen (Van Galen, Van Hirtum en Van Nistelrooij) kwamen hierbij grotendeels om het leven, evenals enkele bij Van Nistelrooij inwonende evacués uit Berlicum (familie van Helvoort en Van Heijnsbergen). Het aantal slachtoffers wordt later op de dag nog groter bij vuurgevechten rondom de ramplocatie.

Panelen

Pieter van der Schoot was al langere tijd geïnteresseerd in Dries van Galen, de man die de Bossche torenuurwerken (van de Sint Jan, de Antoniuskapel en het Stadhuis) bestierde. “Toen ik het verhaal van Van Galen kende, wilde ik ook iets met de andere slachtoffers van deze ramp doen. Ik ben, samen met Hans van Bavel, in contact gekomen met nabestaanden. Op een gegeven moment bleek dat er rondom het speelveldje nieuwe panelen zouden komen. Wij hebben gevraagd om daaraan mee te mogen werken.” Zevenenzeventig jaar na het bombardement heeft burgemeester Mikkers de panelen onthuld, waarop ook het tragische verhaal van 22 oktober 1944 wordt verteld. Bossche veteranen legden bloemen en er was voor iedereen een witte roos. Om nog even stil te staan bij de slachtoffers.

Nabestaanden

Hiervoor was er nooit écht aandacht besteed aan de ramp. Voor de nabestaanden was het een bijzonder moment. Zoals voor de familie Van Helvoort, de nabestaanden van de Berlicumse evacuées. “Ze waren naar Den Bosch gegaan omdat Berlicum in de frontlinie lag. In die veilige stad, ging het alsnog mis. Thuis werd hier nooit over gesproken. Er was geen opvang voor de nabestaanden, het verwerken gebeurde in stilte. Later, tijdens de Bijlmerramp, beseften wij pas wat zij hadden meegemaakt. Het is goed dat er nu aandacht voor is.”

De panelen zijn tot stand gekomen door een samenwerking van bewonersvereniging ’t Vinkenkampke, woningbouwvereniging Zayaz en de werkgroep Het Klein Monument van Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch .

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan