Quinten is een gewone jongen van acht jaar. Als fervent Ajaxfan voetbalt hij zelf en droomt hij van een voetbalcarrière. Hij gaat gewoon naar school en speelt graag spelletjes op zijn tablet. Niks aparts dus. Toch krijgt hij al acht jaar speciale zorg, omdat hij tijdens zijn geboorte een beperking heeft opgelopen.
Als Ingrid, zijn moeder, uitlegt dat ze Quinten tijdens de bevalling moesten lostrekken, omdat hij met zijn rechterschouder bleef haken, kijkt hij van zijn tablet op en zegt "Au!" Ze begint te lachen. Ook omdat het nu heel goed met hem gaat. "Het trekken heeft zijn schouderzenuwen beschadigd, waardoor hij rechts zijn schouder, elleboog, pols en vingers niet normaal kon bewegen."
Voor een vrije beweging van vingers, pols en armen moet je je strek- en buigspieren kunnen gebruiken, zo weet handtherapeut Marion Coolen van revalidatiecentrum Tolbrug: "Quinten kon onder meer de strekspieren van zijn pols en vingers niet aansturen, omdat zijn zenuwen kapot en beschadigd waren. Grijp je niet in dan krijgen de buigspieren vrij spel en worden ze uiteindelijk zo kort dat je de pols en vingers niet meer in een normale positie krijgt."
Quintens ouders hebben stad en land afgereisd voor goede zorg en kwamen in 2012 bij Marion terecht voor de vervanging van zijn te klein geworden spalk. Die had hij nodig om zijn pols tijdens activiteiten te stabiliseren. Het probleem was dat hij die niet graag droeg. Marion snapte meteen waarom: de spalk beperkte zijn bewegingen. Ze zocht naar een oplossing om meer bewegingsvrijheid te bieden en vond die in sterke, flexibele scharniertjes van vijf millimeter voor een modelbouwvliegtuigje. Ze paste Quintens spalk aan en maakte die op enkele belangrijke punten instelbaar.
Met deze nieuwe spalk veranderde hij meteen in een trouwe drager: hij ging erom vragen! Marion: "Hij leerde zijn buigspieren ontspannen, waarna de nieuwe spalk zijn pols kon strekken. Hierdoor werd zijn bewegingspatroon steeds normaler. Tegelijkertijd leerde hij van fysiotherapeut Dorin zijn elleboog buigen met leuke, motiverende oefeningen, zoals een lik speculoos met de wijsvinger uit de pot halen, waarna hij zijn elleboog wel moest buigen om de buit binnen te halen." Hij lacht als hij aan die oefening terugdenkt. Mocht hij die maar altijd doen.
Sinds de (derde) operatie in februari 2016 draagt Quinten geen spalk meer. "Alleen als ik voetbal, draag ik 'm nog. Omdat mama dat wil", geeft hij aan, terwijl hij zijn tablet met zijn rechterhand ontspannen vasthoudt. Deze fantastische vooruitgang zou zonder de spalk en revalidatie van Marion niet zijn behaald. Vanwege dit succes paste ze de nieuwe spalk ook bij enkele volwassenen met vergelijkbare beperkingen toe, "Bij hen werkte het ook positief. De dragers begrijpen veel beter hoe ze hun spieren moeten gebruiken."
Ze besloot de spalk breder bekend te maken en ging samenwerken met Livit Orthopedie. Sinds begin 2019 is de doorontwikkelde spalk in productie genomen onder de naam Wrist Assist Quinten. Ingrid is beretrots op die naam. "Ik ben zo blij dat we onze eigen weg hebben bewandeld. Dat heeft veel kruim gekost, maar dit resultaat maakt heel veel goed!' Quinten zelf blijft er opvallend cool onder. Hij is veel te trots op zijn dappere strijders in het rood-wit, die landskampioen zijn geworden.
Bron: JBZ