Eenvoudige winst voor Heroes Den Bosch

Heroes Den Bosch heeft in de eerste wedstrijd na de interland- (en lockdown)break een eenvoudige overwinning geboekt tegen Apollo Amsterdam. Bij rust was het verschil al 28 punten (49-21). De einstand werd uiteindelijk 90-63. Het is de elfde opeenvolgende winstpartij voor de ploeg van Erik Braal in de BNXT League dit jaar.

In de bespreking vooraf gaf Erik Braal aan dat ze in de laatste weken weinig vijf tegen vijf hebben kunnen trainen. “We trainden met een kleinere groep. We hadden natuurlijk wat internationals die weg waren,” gaf hij aan in gesprek met Jos Kuipers. “Het zal in het eerste kwart zoeken zijn, maar ik geloof wel dat we daarna snel ons ritme weer te pakken hebben. Edon Maxhuni en Shane Hammink speelden de laatste twee wedstrijden zeer goed in hun nationale team. Maxhuni was zelfs bepalend tegen Kroatië voor zijn land. Als ze die vorm meenemen naar de wedstrijd vandaag dan zou dat heel mooi zijn”.

De thuisploeg speelde zonder Austin Price (heupblessure) en Mohamed Kherrazi (ziek).

Apollo begint de wedstrijd fel, maar het is Heroes Den Bosch dat door zeven punten van Edon Maxhuni en een dunk van Thomas van der Mars al snel op een 9-0 voorsprong komt. De time-out voor Apollo is een logisch vervolg en daarna komen de gasten uit Amsterdam iets beter in de wedstrijd. Met nog drie minuten op de klok is de stand 15-9, waarna Justin Mitchell de stand met een driepunter op 15-12 brengt. Heroes Den Bosch heeft wat moeite met de zone die Apollo op de vloer zet, maar de thuisploeg kan toch het eerste kwart met een mooie voorsprong afsluiten, 21-14.

Via een 11-3 run is het in het begin van het tweede kwart snel 32-17 voor de thuisploeg. Morgan Stilma en Keime Helfrich komen goed door met driepunters en aan de kant van Apollo is het alleen Tibor Taras die scorend iets kan inbrengen. Taras en Leons weten dan nog te scoren voor Apollo, maar Heroes Den Bosch weet van geen ophouden. Via onder andere een dunk van Van der Mars en een behind-the-back-pass van Carslson plaatst Heroes Den Bosch een 17-0 run om zo het kwart af te sluiten met een 49-21 ruststand. Apollo moet het in het restant van de wedstrijd zonder coach Wierd Goedee doen. Hij loopt aan het eind van het kwart tegen zijn tweede technische fout aan wegens opmerkingen aan het adres van de scheidsrechters.

Met zijn achttiende punt opent Maxhuni dit derde kwart, 51-21. Een paar minuten later laat Van der Mars door twee rake vrije worpen reeds een double-double noteren (11 ptn en 11 reb). Hij brengt de stand naar 55-23. Apollo heeft nog weinig in te brengen deze middag en Heroes Den Bosch loopt makkelijk uit naar een 63-29 voorsprong. Apollo Amsterdam is niet van plan om als kanonnenvoer te dienen en komt in dit kwart, wat afgesloten wordt met 23-20, toch prima voor de dag. De stand bij aanvang van het vierde kwart is 72-41.

Met vijf minuten gespeeld is de stand in het laatste kwart 12-16 voor Apollo. Taras, Leons en Kayhan krijgen de kans om te werken aan hun cijfers en bij Heroes Den Bosch is het vooral Stilma die scorend mee kan doen. Ook Clay Mounce komt met een loepzuivere driepunter aan scoren toe, 84-53. Apollo weet uiteindelijk dit kwart wel te winnen met 18-22, maar de winst in de wedstrijd gaat overtuigend naar Heroes Den Bosch, dat in Edon Maxhuni haar topscorer heeft met 21 punten. Mike Carlson kwam tot 16. Van der Mars scoorde 14 punten en pakte 15 rebounds deze middag.

Bron: Heroes Den Bosch