Steun een permanente creatieve broedplaats in Den Bosch

Foto: Bosschemakers.com

Den Bosch predikt Cultuurstad van het Zuiden te willen zijn. Terwijl in het gemeentebeleid het vestigingsklimaat voor makers steeds verder wordt uitgehold. Die tegenstrijdigheid baart een groep makers zorgen. Tegelijkertijd zien een aantal makers kansen in de herontwikkeling van de Bossche Stadsdelta.

Zij pleiten voor het creëren van een permanente creatieve broedplaats waar makers werken, experimenteren, innoveren en elkaar én het publiek inspireren. Via www.boschemakers.com doen zij een oproep om hun manifest te steunen of om je als maker aan te sluiten.

Waarom een manifest
Het huidige gemeentebeleid zet het makersklimaat flink op de tocht en daar zijn legio voorbeelden van. Zoals de herontwikkeling van de Bossche Stadsdelta die nu al vertraagd, terwijl er wel al ontruiming voor volgende zomer is opgelegd aan alle ondernemers op de Tramkade. Daarnaast is het atelier- en broedplaatsenbeleid aangepast en permanente plekken komen daar niet meer in voor. Verder staan een aantal plekken leeg die aangewezen waren voor tijdelijke invulling, zoals de oude locatie van WeenerXL vanwege de stikstofwetgeving. Maar ook aan de leegstand op de Tramkade wordt door de gemeente vooralsnog niets gedaan. Dit alles in het licht van enorme wachtlijsten met makers die graag een plek willen, ook al is het tijdelijk

De initiatiefnemers van dit manifest zien kansen in de bestemmingsplannen voor de Bossche Stadsdelta van de gemeente. Daarin wordt 10.000 m2 toegewezen aan “Design en Maak”. De helft daarvan is toegewezen aan een toekomstig designmuseum. De andere helft, of een deel daarvan, zou een mooie kans zijn voor het creëren van een permanente creatieve broedplaats voor een diverse groep van makers. Van houtbewerken tot edelsmeden, van beeldende kunst tot culinaire creaties, van ambachtelijk tot digitaal. Van gevestigd tot startend, en van jong tot oud.

Waar draait het om in dit manifest
De initiatiefnemers, allen zelf makers, pleiten voor een permanente bruisende plek die ondernemerschap bevordert, waar creativiteit gedijt en waar kruisbestuiving en samenwerking ontstaat. Een creatieve broedplaats waar makers werken, experimenteren, innoveren en elkaar én het publiek inspireren. “Wij willen met een collectief van makers een plan maken voor de herbestemming van een deel van de Tramkade. Dat begint allereerst met de vraag wie er mee wil doen” aldus Mascha Leijten, een van de initiatiefnemers.

Wat worden de vervolgstappen
“We willen met dit initiatief ruimte maken voor de verschillende behoeften van de makers uit Den Bosch. Daarom willen we met ze in contact komen.” zegt Mark Wasserval, ook een van de initiatiefnemers. “Dit contact zoeken we niet alleen om het initiatief breder gedragen te krijgen, we willen ook weten wie zich zou willen vestigen binnen dit initiatief, hoeveel vierkante meter ze nodig hebben, wat ze bereid zijn daarvoor te betalen en dergelijke.” vervolgt Wasserval.

Publiekstrekker en trekpleister
Wijken met veel makers worden vaak als hippe en artistieke trekpleister beschouwd vanwege de creatieve en levendige sfeer. Denk aan: Williamsburg in New York, Shoreditch in Londen, en dichter bij huis Strijp-S in Eindhoven en de NDSM-werf in Amsterdam. In de ogen van de initiatiefnemers verdient Den Bosch een permanente creatieve broedplaats. De basis is er op de Tramkade, maar dat mag volgens hen naar een 3.0 versie. Want dat zou het niet alleen de creatieve rijkdom van de stad vergroten maar ook daadwerkelijk invulling geven aan “Cultuurstad van het Zuiden”.

Oproep tot actie
Het manifest is te lezen op de website. Aan alle makers in Den Bosch én iedereen die voorstander is van een permanente bruisende creatieve plek in de Brabantse Hoofdstad, bij deze de oproep om mee te doen of je steun te betuigen via: www.bosschemakers.com

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen