112

Bosschenaar van verdrinkingsdood gered

Een auto is donderdagmiddag in Sint-Michielsgestel een gracht in gereden. Deze ligt voor het monumentale gebouw van dovenorganisatie Koninklijke Kentalis. Omstanders die het ongeluk zagen gebeuren sprongen direct het water in en bevrijdden de 33-jarige bestuurder uit Den Bosch uit zijn benarde positie.

Sander van Beek (35) uit Oss bibbert nog wat na. Hij heeft zojuist zijn vieze kleren in de was gedaan en heeft het stinkende grachtenwater van zich afgespoeld onder een warme douche. ,,Ik was net klaar met mijn werk op Kentalis. Ik werk daar als ZZP’er in een van de woongroepen. Ik hoorde een doffe knal. En warempel. Ik dacht dat de sloper al was begonnen in het hoofdgebouw. Daar zit namelijk een nieuwe projectontwikkelaar in. Maar het bleek anders, toen ik in een ongebruikelijke rij auto’s kwam te staan.”

Van Beek twijfelde geen moment toen hij de bewuste auto van de 33-jarige Bosschenaar op de kop in de gracht zag liggen. Hij sprong te water en ging een paar jonge vrouwen helpen die al hetzelfde hadden gedaan. Die vrouwen moesten met de fiets de van de weg geraakte auto van de Bosschenaar zelfs snel ontwijken omdat hij een lantaarnpaal omver had gereden voordat hij te water ging.

Uit auto getrokken
,,Alles kwam samen. Een paar dakdekkers hadden al een ladder te water gelaten. Zo ben ik naar de auto gegaan. De auto dreigde onder water te raken en zonk weg. Al snel waren er ook twee agenten die hielpen. We tilden de auto samen op. En het hoofd van de man konden we samen net boven water tillen. Uiteindelijk vond ik met moeite de sluiting van de autogordel en konden we hem los krijgen. Aan zijn broekriem hebben we hem uit de auto getrokken en op de kant.”

Op de kant werd het slachtoffer gereanimeerd totdat de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik heb vanwege mijn werk een EHBO-opleiding en BHV-cursus gedaan. Je weet wat je moet doen. En vooral rustig blijven. We zijn direct aan het reanimeren gegaan. Totdat het ambulancepersoneel kwam en zij het konden overnemen”, aldus Van Beek.

Beschermengel
Van Beek zit deze avond met een goed gevoel aan het avondeten. ,,De man is met een hartslag naar het ziekenhuis in Den Bosch gebracht. Ik hoop dat het goed met hem gaat. Mijn kleren worden wel weer schoon. En het stinkende grachtwater is met een warme douche weer verdwenen. Die man heeft echt wel een beschermengel op zijn schouder gehad. Zo snel waren de hulpdiensten er ook bij. Chapeau.” Ook twee jonge vrouwen op de fiets, die bijna onder de omgevallen lantaarn-paal belandden, doken in het water om te helpen

Hulpdiensten rukten na de eerste melding van het ongeluk, rond 14.30 uur, massaal uit: meerdere politie-eenheden reden naar de Theerestraat en ook brandweerduikers werden ingezet om bij de auto te kunnen komen. In het water controleerden zij of er nog meer mensen in de auto zaten. De politie dacht dat er misschien twee mensen in de auto zaten, maar dat bleek na onderzoek van de duikers niet het geval te zijn.

Onderzoek naar ongeluk
Langs de weg landde verder een traumahelikopter voor het behandelen van de bestuurder. Uiteindelijk hoefde de trauma-arts niet mee te rijden in de ambulance. De weg werd na het ongeluk door de politie afgezet voor onderzoek. Het is namelijk niet duidelijk hoe het voertuig van de weg kon raken. Op een later moment wordt de auto met een takelwagen uit het water gehaald.

Bron BD.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen