Bossche schrijft jeugdboek over ‘Kamp Lunetten’

Foto: Marijn Olislagers.

De Bossche Annemarie Bon heeft een nieuw jeugdboek geschreven. In ‘Ik wil het weten’ schrijft ze over de elfjarige Julia die in de jaren vijftig in ‘Kamp Lunetten’ woont. Julia gaat op zoek naar antwoorden. Wat is de geschiedenis van het kamp en waarom zitten ze daar?

In het boek gaat de elfjarige Julia op zoek naar antwoorden. Ze mag nooit het kamp uit en ze heeft geen idee waarom. En waarom wonen ze eigenlijk niet gewoon op de Molukken? Ze besluit met een vriendin toch het kamp te verlaten om antwoorden te vinden. Ze ontmoet een Joodse vrouw bij de Fusilladeplaats die haar vertelt wat er in het kamp is gebeurd. Als ze terug in het kamp komt, zijn haar ouders erg boos, maar toch besluit haar vader te vertellen waarom ze in Nederland zijn gekomen.

Erbarmelijk

Het boek is onderdeel van een serie historische jeugdboeken van uitgeverij Zwijssen. “Mij was gevraagd ook een boek te schrijven.” legt Annemarie Bon uit. “Ik vond het leuk om er een regionaal verhaal uit mijn eigen tijd van te maken. Ik fiets al mijn hele leven vaak langs het kamp. Het is een naargeestige plek, waar de Molukkers zomaar in het concentratiekamp werden gezet. Ze zaten daar in erbarmelijke omstandigheden. Bijna geen warm water, hurktoiletten en gevaarlijke gaskachels. Ik ben me heel erg in die tijd gaan verdiepen. Ik ben erin gedoken tot ik alles op een rijtje had. Daarbij heb ik veel steun gehad van Nationaal Monument Kamp Vught en Louise Parihala. Zij is vrijwilligster daar en woont al sinds 1951 in ‘Kamp Lunetten’. Ik heb veel met Louise gesproken en veel elementen van haar verhaal gebruikt in het boek. Maar ik heb er ook veel omheen verzonnen.”

Multicultureel

De gesprekken met Louise hebben de ogen van de schrijfster geopend. “Ik wist er wel iets van, maar niet tot in detail. Je denkt er normaal gesproken niet zo over na. Het is een moeilijk onderwerp om over te schrijven, want het is geen luchtig avontuur. Maar ik ben blij dat ik het geschreven heb. Nederland is een multicultureel land en het is belangrijk dat we niet alleen de verhalen vanuit een wit perspectief schrijven.” Over het boek maakte de schrijfster ook een filmpje. Het boek is te koop voor 12,99 euro en is geschikt voor lezers vanaf 9 jaar.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.

Reacties

Cookieinstellingen