Cultuur: weinig samenhang beleid en subsidies

Foto: Kees Vos Fotografie

De Rekenkamercommissie ’s-Hertogenbosch deed onderzoek naar subsidies voor cultuur. Om een beeld te krijgen of met deze subsidies de doelen op het gebied van cultuur worden bereikt.

Het valt op dat de doelen van het Bossche cultuurbeleid vaak niet duidelijk zijn. Het nadeel daarvan is dat niet helder is of en wanneer het doel is bereikt. De gemeente wil bijvoorbeeld ‘Cultuurstad van het Zuiden’ zijn. Maar wat is dat precies? Meten of dit soort cultuurdoelen worden gehaald is lastig. De gemeenteraad kan hier niet goed op controleren.
Ook is het niet duidelijk wat cultuursubsidies bijdragen aan de doelen van het cultuurbeleid.
Verder is niet helder wat de gemeente bedoelt met ‘cultureel ondernemerschap’. Dat gaat over het verkrijgen van eigen inkomsten door organisaties die subsidie krijgen. Het onderzoek wijst uit dat hierover bij deze organisaties onduidelijkheid bestaat.

Uitvoeringsplan
De Rekenkamercommissie doet de aanbeveling om een uitvoeringsprogramma op te stellen. Dat is een plan dat meetbare prestaties koppelt aan heldere doelstellingen. Daarover kan de gemeente met organisaties die subsidie krijgen afspraken maken. Door dit plan ziet de gemeenteraad beter of de doelen op het gebied van cultuur zijn bereikt. Ook maakt het plan duidelijk wat die doelen in de praktijk betekenen.

Hoe verder?
De gemeenteraad behandelt het rapport op 8 maart 2022. Het college van burgemeester en wethouders stuurt nog een reactie naar de gemeenteraad.

Rekenkamercommissie ’s-Hertogenbosch
De Rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad. Zij is onafhankelijk van de gemeente, het college en de gemeenteraad en bepaalt zelf welke onderwerpen ze onderzoekt. De onderzoeken gaan over of de gemeente haar doelen goed bereikt. De commissie werkt met onderzoek mee aan een goed werkend gemeentebestuur. De Rekenkamercommissie heeft speciaal aandacht voor de maatschappelijke effecten. Ook kijkt de commissie hoe de politieke sturing van de raad kan verbeteren.

Rapport ‘Subsidiebeleid Bossche culturele sector’
U kunt het onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie vinden op de website van de Rekenkamercommissie. 

Bron: Gemeente

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen